Landmænd bombarderede EU-hovedstad med mælkepulver

Et ton mælkepulver blev i dag sprøjtet ud over pladsen foran Det Europæiske Råd i Bruxelles. Madspild kunne det vel også kaldes. Men den drastiske gerning skete for at gøre opmærksom på det alvorlige problem med ophobning af interveneret mælkepulver i EU-lagre.

Kjartan Poulsen fra Foreningen af Danske mælkeproducenter var med og er tilfreds med dagen.

"Ja, det fryser jo et par grader hernede og nu har vi i hvert fald sørget for at der også er hvidt på jorden," siger han da landbrugsavisen ringer ham op.

Det var The European Milk Board - Europæiske mælkeproducenter, som stod bag demonstrationen, som netop er slut.

Selvom prisen på mælk er steget et par gange er der allerede varslet opbremsning igen og ifølge Kjartan Poulsen er der er brug for krisestyringsværktøjer.

”Jeg tror, at vi var omkring 150 mennesker, så det er jo ikke vildt, men pressen er mødt talstærkt op, og det er jo vigtigt,” siger Kjartan Poulsen til Landbrugsavisen.dk, mens han deltager i  demonstrationen, der er arrangeret af the European Milk Board.

Han synes, at det er vigtigt at få gjort opmærksom på situationen.

”Vi har 400.000 ton mælkepulver, der ligger og hober sig op hos EU og de bud, der kommet på det, når det har været udbudt, har været langt under interventionsprisen. Vi er nede omkring det, der svarer til 1,50 kroner literen, og det er jo fuldstændig uacceptabelt,” siger han.

Og man har set det første fald i mælkeprisen på et enkelt marked.

”I Litauen er mælkeprisen lige faldet med to eurocent. De har kun været oppe på 28 eurocent og kommer dermed ned på 26 eurocent. De baltiske lande har generelt de laveste priser,” siger han.

Ud af human ernæring

Og løsningen på problemet er ifølge Kjartan Poulsen at holde mælkepulveret helt væk fra markedet.

"Det skal holdes væk fra human ernæring. Til de priser skal det ikke på markedet. For det er jo med til at holde mælkeprisen nede. De opkøbere der er ved jo at det ligger der, lidt som en joker. I det hele taget skal der ikke produceres til lagre," mener formanden.

Reduktionsprogrammet virker

I morges deltog Kjartan Poulsen i et møde med den Maltesiske landbrugsminister, der også har formandskabet.

"Heldigvis delte han vores opfattelse af at reduktionsprogrammet virker som kriseinstrument så det var et positivt møde," siger Kjartan Poulsen.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle