Landmænd bryder vaner - malker køer døgnet rundt

Danske malkekøer malkes på vidt forskellige tidspunkter viser debat på Facebook.

At danske landmænd over én kam holder fast i, at køer skal malkes tidlig morgen og igen hen på eftermiddagen, er en skrøne.

I hvert fald hvis man skal tro de mange kommentarer og forslag, som er givet på Facebookgruppen Malkekvæg, da vi fra Kvæg Plus spurgte, om det er nødvendigt at malke ’klokken meget tidligt’?

Det er det ikke, bedyrer flere.

»Vi er skiftet fra at malke klokken 3.30 til 8.30 og igen klokken 20.30 om aftenen. Det blev for hårdt for kroppen at skifte mellem at skulle malke tidligt eller ej. Nu har vi fået en fantastisk ro til at nyde familielivet,« skriver Jens Christian Sørensen.

Han føjer til, at malkning kl. 20.30 ikke er så slemt, for børnene er lagt i seng, og hustruen arbejder oftest selv på kontoret.

Hos Christian Thorvaldsen i Egtved malkes der nu klokken 1 og 13 mod 3.30 og 14.30 tidligere. Ligesom Jens Christian Sørensen peger han på de hårde skift mellem at malke tidligt eller ikke.

Flere peger på at tre gange malkning bør kunne løse problemet.

»Jeg tænker ofte malk tre gange; kl. 7, kl. 14.30, og kl. 22.30 og så køre en cyklus, hvor man kun malker nat den ene uge, og den anden uge kun dag. Det vil give en hel anden frihed for medarbejderne. Er det helt dumt?« spørger Rick Spijkerman.

Andre igen har erfaret, at en tidlig morgenmalkning med arbejde frem til klokken 12 giver mulighed for at sove middagslur og hente børn i børnehave og skole om eftermiddagen.

Dilemma på bedrifterne

Debatten afslører også, at arbejdstid som emne er meget debatteret på bedrifterne.

Akilleshælen er malkningerne.

»Hvis jeg helt selv kunne bestemme, ville jeg klart foretrække at malke klokken otte og klokken 20. Så kan man aflevere ungerne i dagpleje osv. til alm. dansker tid og så tage ned og malke.

Og om aftenen kan man spise i ro og fred og så køre op og malke. Kort og godt to øv tidspunktet bliver byttet ud med et«, lyder det fra Christian Clement.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.