Landmænd fejrer høsten med Dannebrog på traktoren

Når Emil Christensen og hans far Michael høster, bliver der sat flag på traktoren for at fejre at det nu er høst tid.

I Dronningmølle på Nordsjælland er Emil og Michael Christensen i fuld gang med at høste hvede, og tradition tro er flaget kommet op på traktoren.

"Flaget i front er begyndt at blive en tradition. Det har siddet der de sidste tre år, når vi høster. Når folk spørger, hvorfor vi flager, plejer jeg at sige, at vi fejrer høsten og det års arbejde, der ligger bag. Derudover er det dejligt at se den respons, folk kommer med. Når de ser flaget er det ofte, de vinker eller klapper," fortæller Emil Christensen.

Emil Christensen og hans far Michael  driver et konventionelt landbrug med ca. 70 kødkvæg og en maskinstation.

"Min far og jeg er der fast hver dag, og så er der to ansatte. Vi ejer 190 hektar, og forpagter ca. 90 hektar. Vi dyrker raps, vårbyg, hvede, rug og havre, og så har vi  i år en hektar med roer, som er tiltænkt kreaturerne. Det er mest bare for at have lidt ekstra godt til dyrerne, når de er på stald om vinteren," siger Emil Christensen og fortæller at hans primære rolle i høsten er at kornet kørt til grovvare foreningen og sørge for, at mejetærskeren kører.

"Jeg har også travlt med at få flyttet den presset halm fra marken, så jeg kan komme igang med harven der, hvor vi skal have raps. Men der går lige en uges tid, før jeg går igang med såningen af rapsen," fortæller Emil Christensen.

De to gik søndag i gang med at høste hvede i en andenårsmark og rykket til en førsteårshvede mandag 14. august.

"Den er vi dog ikke blevet færdige med, men som det ser ud nu skal den høstes færdig, og så rykker vi så videre i andenårshveden, efterfulgt af rug," oplyser Emil Christensen.

Der høstes med en New Holland CR 980 fra 2006, som de er rigtig glade for. Alt korn bliver kørt op på grovvaren ved hjælp af en New Holland T7.270 med en nyindkøbt kroghejsvogn, samt en New Holland 6080 med en Morsø mega.

Årets høst har dog ikke været helt uden udfordringer.

Video: Se Danmarks sødeste optog - smågrise går Lucia-brudSvin 15. december · 12:19

"Vejret spiller jo altid en rolle, og i år er ingen undtagelse. Vi er kommet lidt sent igang, men det er de fleste. Maskineriet har kørt som det skulle indtil nu, da vi lige har fået et nedbrud på mejetærskeren. Den har knækket inføringstromlen, så det kæmper vi lidt med," siger Emil Christensen.

Udbytterne kunne ifølge ham godt være bedre. 

"Lige nu ligger vi på otte ton i hveden, hvilket ikke er optimalt, men marken ligger også pladask hen af jorden, selv i forsommeren da vi havde rigtig varme lagde den sig, uden at den blev slået ned af regn, så det er svært at stille sig helt tilfreds, da man ved, at den kunne give 1-2 ton mere pr. hektar, hvis den stod op. Men man bliver nok nødt til at være tilfreds, så længe vi kan få høstet, og det hele ikke regner væk, som det ellers var tæt på for en måned siden," siger Emil Christensen.

Emil Christensen er tredje generation på gården Havemosegård. 

"Folk spørger mig konstant, hvorfor det ikke er mig, der sidder i mejetærskeren, og til dem svarer jeg: "For hvem skulle så lave alt det, jeg laver?". Min far har altid høstet, også da hans far drev gården, og hvis man er en ekspert i en maskine, kan jeg ikke se, hvorfor jeg skulle komme ind og overtage den plads, og så syntes jeg også det er fedt at have travlt med at lave alt det, der sker rundt om mejetærskeren," afslutter Emil Christensen.

Med det indsendte billeder deltager Emil Christensen i  Skyd høsten bedst. Her kan han både vinde en høstlagkage til hele høstholdet samt hovedpræmien, i form af en høstfest til en værdi af 25.000 kr. Vil du også deltage Skyd høsten? Så klik her.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækingen om en super sej DJI Phantom 3 Advanced drone til en værdi af 6000 kr: www.gjensidige.dk/landbrugsliv

 

Mere om temaet

Faktaboks

Skyd høsten først

Alle afgrøder er blevet høstet.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.

Blandt alle indsendere af henholdsvis fotos af frugt og grønt samt alle yderligere trækkes lod om to iPad mini til værdi 2.999 kr.

Skyd bedste høstvideo

Indsend din høstvideo og vind en iPhone SE, værdi 3.699 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her.

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu