Landmænd går frivilligt ind i nyt stort vandmiljøprojekt: 400 hektar skal omlægges

I går startede det største naturgenopretningsprojekt ved Limfjorden - vådområdet Jølby Nor. Det møder ros fra Mogens Jensen.

Mandag blev det først espadestik til det nye vådområde Jølby Nor på Mors taget.

Området er det største naturgenopretningsprojekt ved Limfjorden til dato. I alt 43 lodsejere har lagt jord til det kommende vådområde, der skal fylde 400 hektar. Det skriver dr.dk.

11 pumpestationer er nedlagt på området, hvilket i stedet vil skabe lavvandede søer med sumpe og enge omkring.

Limfjorden er et af de farvande i Danmark, der har et stort behov for at forurening af vandet mindskes.

Det nye vådområde kan være med til at reducere udledningen af kvælstof og fosfor til fjorden.

Landmændene støtter op om projektet, og de har frivilligt valgt at gå ind i projektet. Blandt andet er en del lavbundsjord udtaget, da det ikke længere kunne betale sig at pumpe jorden tør til dyrkning.

Landmændene har via jordfordeling fået erstattet den lave jord, der ligger i det kommende vådområde, med højereliggende jord.

Mogens Jensen (S), der er minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling, mener det er et skridt i den rigtige retning, at så forhåbentlig flere landmænd vil følge trop i fremtiden.

"Det er meget realistisk. Når vi hører reaktionerne fra landbruget i forhold til den grønne dagsorden, så tror jeg på, at vi af frivillighedens vej kan nå rigtig langt", siger Mogens Jensen.

Den samlede pris for projektet inklusiv jordfordeling er 55 millioner kroner, som er finansieret af EU's landdistriktsmidler.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle