Landmænd og grovvarekoncern i nyt samarbejde: Vil lave biogas i Østjylland

Et nyt samarbejde mellem landmænd og grovvarekoncern går nu i gang med at undersøge, om der kan etableres et biogasanlæg i Østjylland.

Østjyske landmænd organiseret i en leverandørforening, energiselskabet Aura Energi samt grovvarekoncernen Danish Agro vil i de kommende måneder undersøge muligheden for at etablere et biogasanlæg i Østjylland.

Det skriver Danish Agro i en pressemeddelelse.

Ønskescenariet er, at det bliver muligt at etablere et anlæg, der kan producere op til 24 mio. m3 metan pr. år, hvilket svarer til det, der skal til for at opvarme 15.000 husstande.

Et eventuelt nyetableret anlæg skal være fuldt funktionsdygtigt i 2024, og samarbejdet vil komme til at foregå gennem et kommende nystiftet fælles selskab, BioEnergi Østjylland A/S.

landboformand ser perspektiver

Jens Gammelgaard, initiativtager og formand for Landboforeningen Odder-Skanderborg, ser store perspektiver i projektet.

”Biogasproduktion mindsker landbrugets udledning af metan betydeligt, er en klimavenlig energikilde og sikrer, at landbrugets restprodukter udnyttes fuldt ud. Netop derfor har vi siden 2020 via en projektgruppe analyseret mulighederne for at etablere et biogasanlæg i Østjylland,” siger han og fortsætter:

"Det ser så lovende ud, at vi nu etablerer BioEnergi Østjylland A/S sammen med stærke partnere i Aura Energi samt Danish Agro. Vi skal nu sammen udarbejde en mere konkret projektplan".

skal modnes 

Helt præcist vil BioEnergi Østjylland A/S bruge 2021 på at modne projektet, så alle godkendelser, leverandørtilsagn, fremtidig lokalitet, mv. er på plads, så projektet er klar til ansøgning om tilskud i starten af 2022.

Koncernchef i Danish Agro, Henning Haahr, betegner projektet som særdeles spændende.

"Biogas er et område, hvor der kan skabes værdi for både danske landmænd og miljøet. Det kommercielle potentiale går med andre ord hånd i hånd med gevinster for klima og miljø, og derfor var vi også meget positivt stemt, da vi blev inviteret med i projektet. Biogas er derudover også interessant som alternativ energikilde for en energitung produktionsvirksomhed som os. Vi ser frem til at være med til at undersøge mulighederne for projektet i 2021", siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle