Landmænd organiserer sig - frygter skader fra gigantisk gasledning

12 lokale landbo- og familielandbrugsforeninger i et bælte tværs over Sjælland, Fyn og Jylland danner fælles front: Vil samlet varetage lodsejernes interesser, når gasledningen Baltic Pipe skal graves ned.

Det kan få store konsekvenser for dræn, jordstruktur og udviklingsplaner hos ca. 1.100 landmænd og lodsejere, når Energinet om et par år tager fat på at grave 210-230 km gasrørledning ned hen over Jylland, Fyn og Sjælland som led i projekt Baltic Pipe, som skal føre gas fra Norge til Polen.

Det frygter lokale landmænd på Sydsjælland, Fyn og det sydlige Jylland.

Derfor har 12 lokale landbo- og familielandbrugsforeninger givet hinanden håndslag på at samarbejde om at varetage medlemmernes interesser over for Energinet og Miljøstyrelsen.

»Vi kan mærke, der er stor frustration blandt lodsejere, som har opdaget, at de ligger i projektområdet«, siger Torben Hansen, formand for Gefion på Sjælland, som har taget initiativet.

»Mange har rigtig dårlige erfaringer med de gamle gasprojekter fra 1980erne, hvor der stadig er kæmpe udfordringer med dræn, der aldrig er kommet til at virke igen«.

»Derfor vil vi holde en række lodsejermøder, hvor vi informerer om, hvordan vi ser det her gigantiske gasprojekt«.

Undgå faldgruber

Torben Hansen og en håndfuld andre lokalformænd har til en start etableret en arbejdsgruppe, som vil koordinere indsatsen i forhold til Baltic Pipe-projektet.

Formændene peger på, at gasområdet ikke er reguleret, fordi der ikke findes nogen landsaftale for gas som på området for el-anlæg. Det gør lodsejerne sårbare i forhold til juridiske faldgruber, når man sætter sin underskrift på en aftale med Energinet. Og det sætter en tyk streg under behovet for at få fælles debat om minimumskrav til deklarationer og erstatning, mener de.

»Det er utrolig vigtigt, vi får etableret et sammenhold, så vi ikke risikerer, at lodsejere kommer til at dumme sig, fordi de står alene. Samtidig vil det være billigere for den enkelte lodsejer, at vi får vendt det juridiske i fællesskab«, siger Ib Jensen, formand for Fyns Familielandbrug.

Lag på lag

Torben Povlsen, formand for Centrovice, er også med i arbejdsgruppen.

Han hæfter sig ved, at der i forvejen er flere store offentlige anlægsprojekter på vej på Fyn, som påvirker landmænd med diverse servitutter: Udvidelsen af den fynske motorvej og nye togspor på jerbanen over Fyn.

»Vi kan godt forstå, at man ryster på hovedet på Vestfyn og spørger, hvad man har gang i«, siger Torben Povlsen.

Han mener, at myndighederne burde slå anlægsarbejderne sammen i én proces. Det ville betyde færre udgifter for myndighederne og give lodsejerne færre gener, påpeger han.

Vil advare andre

Hans Damgaard, formand for Kolding Herreds Landbrugsforening, KHL, og medlem af arbejdsgruppen, er blevet kontaktet af en række bekymrede lodsejere i projektområdet, men også af andre lodsejere, som bare vil advare ud fra egne oplevelser med gasrørledninger, som blev gravet ned for et par år siden.

»De ville godt dele ud af deres dårlige erfaringer og opfordre os til at være på stikkerne! Dels kan de stadig se strukturskader på deres jord, dels er de kritiske over for den måde, kommunikationen mellem Energinet og de enkelte lodsejere foregik på, hvor de har følt sig lidt presset til at skrive under på en aftale«, siger Hans Damgaard.

Grav rør længere ned

Ifølge Hans Damgaard bør diskussionen ikke kun handle om penge, men også om praktiske løsninger.

I nogle tilfælde kan en løsning være at få Energinet til at grave gasrørene længere ned for at undgå, at dræn og gasrør kolliderer.

»Hvis man har jord, der er drænet i én meters dybde, og gasledningen så kommer og skærer igennem, kan man ikke bare føre drænet oven over, for vand vil ikke løbe opad. Vi kan heller ikke føre det nedenom. Men hvis vi kunne få gasledningen trykket lidt længere ned, f.eks. 1,5 meter, ville det være en kæmpe fordel for lodsejerne«, siger Hans Damgaard.

»Selvfølgelig skal vi have fokus på en ordentlig erstatning, men det handler lige så meget om de afledte gener, som kan få rigtig store konsekvenser for værdien af den jord, vi skal leve af nu og i fremtiden«.

Baltic Pipe projektet har været gennem en indledende offentlig høring. Efter planen skal anlægsarbejdet starte i foråret 2020.

Faktaboks

Tid og sted for lodsejermøder

  • Tirsdag 6. marts kl. 19. Vejen Idrætscenter, Petersmindevej 1, Vejen.
  • Fyn: Torsdag 8. marts kl. 19, Centrovice, Dambrovej 11, Vissenbjerg.
  • Sjælland: Mandag 12. marts kl. 19, Herlufmaglehallen, Ravnstrupvej 1, Herlufmagle.
  • De 12 foreninger bag: 
  • Gefion, Østdansk Lbf., Centrovice, Patriotisk Selskab, Kolding Herreds Landbrugsforening, Jysk Landbrug, Sydvestjysk Lbf., Vestjysk Lbf., Fyns Familielandbrug, Familielandbruget Sydvest, Familielandbruget LRS Vejle, Sjællandske Familielandbrug.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle