Landmand bekymret for overflytning af veterinæropgave

Får og Geder er bekymret for det veterinære beredskab - Fødevarestyrelsen beroliger.

For næstformand Anne Hjelm, brancheforeningen Får og Geder, kom det som en mavepuster, da hun hørte, at DTU's Veterinærinstitut sidste sommer mistede den myndighedsopgave, som de i 110 år har udført for staten og landbrugserhvervet.

"For os med får og geder kan det komme til at betyde, at de sundhedsprogrammer og den sygdomsbekæmpelse vi har arbejdet hårdt for, vil forsvinde og dermed svækkes den generelt høje sundhedsstatus på får og geder", erklærer Får og Geder.

Fra 2020 skal Statens Serum Institut og Københavns Universitet varetage laboratorieopgaverne i forbindelse med det veterinære sundhedsarbejde.

Anne Hjelm har flere eksempler på godt samarbejde mellem erhvervet og DTU - så hun er bekymret.

I 2017 iværksatte foreningen en kampagne overfor fåre- og gedeavlere, hvor DTU tilbød 25 procent rabat på analysedelen af blodprøverne, hvis man som besætningsejer kunne leve med forlænget svartid. Foreningen melder, at det samarbejde stoppede på grund af overflytningen af myndighedsopgaven.

Et andet eksempel er, at DTU Veterinærinstituttet for otte år siden udviklede en analyse, der kunne diagnosticere den smitsomme bakterie Dichelobacter nodosus, som forårsager degeneration i klovene på  dyr med produktionstab og tab af dyrevelfærd til følge.

Anne Hjelm, der selv er fåreavler på Sjælland, siger:

"Jeg forstår ikke, at den øvrige del af landbruget ikke er stærkt bekymret for, om vi fremover har styr på de almindelige husdyrsygdomme og det stigende resistens problem. Eller hvis vi får et udbrud af mund- og klovsyge, svinepest, blue-tongue eller nye sygdomme eksempelvis betinget af klimaændringer. Jeg vil opfordre til, at vi sammen med det øvrige landbrug iværksætter en dialog med Miljø- og Fødevareministeriet allerede nu, om hvordan vi sikrer  beredskab og en høj faglighed på det veterinære område."

Fødevarestyrelsen: Det er under kontrol

Det er Fødevarestyrelsen, der har ansvaret for det veterinære beredskab.

Fødevarestyrelsens sektionschef, Stig Mellergaard, beroliger. Både Statens Serum Institut og Københavns Universitet (KU) har ekspertise inden for feltet. Der kører løbende møder mellem nuværende DTU, SSI og KU om overdragelsen, understreger han.

"Så det er under kontrol, og vi er meget opmærksomme på, at der ikke sker en forringelse af beredskabet, og at det er intakt i hele overgangsperioden", siger Stig Mellergaard.

Omkring 40 medarbejdere flytter med over i den nye konstellation.

Han siger, at det var et krav i udbudsmaterialet, at dem, der skal arbejde inden for feltet, har en praktisk tilgang til feltet, så de kan hjælpe husdyrproducenterne.

Staten har droppet at have teststalde for mund- og klovsygeforsøg. Det skyldes, at der er en overkapacitet for disse facaliteter i Europa, siger sektionslederen.

"Det er afsindigt dyrt og afsindigt dyrt at vedligeholde. Der har vi accepteret, at vi ikke skal have det", siger Stig Mellergaard.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle