Landmand blev orkide-beskytter: Har udlagt ni hektar til natur

Naturpris til landmand fra Mariagerfjord.

En ret almindelig bedrift. Og alligevel ikke.

Poul Martin Petersens indtægter kommer fra de 60 hektar juletræer, 60 hektar med ammekvæg og de 60 hektar bortforpagtede marker.

Ved siden af har den 61-årige fuldtidslandmand en noget anderledes rolle: På ni hektar af sin jord er han orkidebeskytter. For den indsats blev han tirsdag hædret med Juni Fondens pris på 75.000 kr. på plantekongressen i Herning. Det var Mariagerfjord Kommune, hvor han bor, der indstillede ham til prisen.

Hans særlige rolle fik han lidt tilfældigt, da han for 18 år siden gik en tur på sin jord med en biolog fra Aarhus Amt. Der skulle anlægges en sø på ejendommen, var planen.

"Det var, da vi gik og sjoskede derude og kiggede på, hvordan vi skulle lave den sø, at vi fandt ud af, at der var lidt mere, end man umiddelbart kunne se", siger han.

Det var den uhyre sjældne orkidé hvid sækspore, biologen spottede. Der er kun kendskab til tre steder i Danmark, hvor den vokser. Senere fandt biologen ud af, at der var beskrivelser fra 1880'erne om, at den voksede syd for Mariager Fjord, så måske var det en genopdagelse.

Siden da har Poul Martin Petersen, først sammen med amtet, nu med kommunen, forsøgt at skabe gode vilkår for orkideen, som kun vokser under de rette forhold på heder, overdrev enge og skrænter. Plantens overlevelse afhænger optimal ekstensiv græsning.

Først gik Poul Martin Petersens ammekøer på arealet, men det var praktisk vanskeligt. Så gik der får, men de bed helt ned til planternes rødder, så det var ikke hensigtsmæssigt for orkideerne. Sidste år prøvede Poul Martin Petersen noget nyt: De lader nogle lokale pigers heste græsse på arealet.

Hvis der ikke var hvid sækspore, havde Poul Martin Petersen nok haft juletræer på jorden, siger han. Der er dog også gravhøje på arealet, så det havde ikke været på hele stykket.

"Jeg synes jo, at det er sjovt nok, hvis vi uden de store omkostninger, både i forhold til kroner, men også arbejdsindsatsen, kan fremme forholdene, så den får det godt, men facitlisten, for hvordan vi opnår det, er usikker. Vi gør det så godt, vi kan," siger Poul Martin Petersen.

Biologen fra kommunen går rundt på arealet for at finde ud af, hvor den blomstrer, men som regel er det kun ét sted. Det hegnes ind, når den blomstrer, så dyrene ikke æder den. Andre år har hvid sækspore blomstret flere steder, og så hegnes der også ind dér.

Derudover er målet også at beskytte guldblomme, plettet kongepen og skov-gøgelilje, som også blomstrer på arealet.

Landmanden er beæret over de 75.000 kr.

"Det er da noget af et skulderklap.  Jeg er stolt over at få den. En stor del af hæderen skal gå til Mariagerfjord Kommune, for de er på banen med at promovere det, og det er også dem, der har indstillet mig til prisen", siger han.

Han joker med, at han måske nu vil have et nyt køkken, men derudover har han også shoppet nye husdyr.  Han har købt geder, der skal græsse på et højtbeliggende areal med gravhøje, som kontanthjælpsmodtagere fra kommunen har ryddet.

"Tanken er, at de med tiden skal lave overdrev der, hvor der tidligere var krat", siger landmanden.

"Så det er ikke kun et nyt køkken, pengene går til", griner han.

Faktaboks

Fonden skriver:

Det har vejet tungt, at Poul Martin Petersen frivilligt har taget vigtige arealer ud af omdrift og udlagt disse til natur. Han har således uden kompensation udtaget ca. 9 hektar af sin ejendom til natur, arealer som tidligere lå som ager eller juletræsplantage. Det er en fantastisk flot og uegennyttig ekstra indsats for Danmarks truede natur.

Poul Martin medvirker også i formidlingen af området. Det sker i tæt samarbejde med Mariagerfjord Kommune, der anser Poul Martin som en ambassadør for frodigt samarbejde mellem lodsejere og myndigheder. Det sker også i samarbejde med Seges, hvor Poul Martins arealer er med i publikationen ”Landbruget og biodiversiteten – fem landbrug med fokus på fem forskellige arter”.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle