Landmand døjer med lejesæd og våd jord: "Afgrøderne ligger pladask hen ad jorden"

Udbytterne er gået rigtig godt hos Tom Thygesen ved Hadsund. Det er på trods af ekstraarbejde og alt for våd jord.

Lige nu kører Tom Thygesen mellem bygerne, og det går ærlig talt ikke ret godt med at få høstet i tørvejr, fortæller han. På det seneste døgn har han fået 25 mm vand på sandjorden JB 2 ved Hadsund.

"Regnen er vores største fjende i år, og der går mere end otte dage, før vi er færdige. Jorden er drivvåd, så vi synker ned til knæhaserne. Vi er kommet så langt, så vi må høste, selvom det er vådt og bagefter tørre det", fortæller Tom Thygesen.

Den udlærte smed har de sidste 40 år dyrket landbrug og har lige nu cirka 40 hektar med hvede, rug og vårbyg. Desværre døjer han med cirka 10 hektar lejesæd i hveden og har fem hektar rug, der "ligger pladask hen ad jorden".

"Nu er det begyndt at spire, så vi tager det, som står op. Det giver meget ekstraarbejde, og høsten tager dobbelt så lang tid i år. Kalenderen arbejder heller ikke med os. Det bliver hurtigere mørkt, ligesom duggen også falder hurtigere", siger han.

Heldigvis har maskinerne ikke siddet fast endnu, og Tom Thygesen ser da heller ikke helt opgivende på høsten. Vårbyg har givet cirka seks-syv ton pr. hektar.

"Vi skal ikke klage over udbytterne, det er rigtig godt og det samme med kvaliteten. Vi venter bare på at få høstet noget mere. Vi klarer den nok", siger han.

Købte drone til sig selv

For et halvt års tid siden købte Tom Thygesen en drone til sig selv i 60 års fødselsdagsgave. Når han ikke høster på sine egne marker, hjælper han sin nabo, Carsten Kristensen, med blandt andet at høste rug.

"Det var et ønske til min fødselsdag, og så købte jeg den selv. Jeg ville gerne følge med i mit landbrug og se, hvor der for eksempel skulle sprøjtes", siger Tom Thygesen.

Den nye drone skulle afprøves til første høstdag i starten af august ved Helberskov. I den gule New Holland 8090 er naboen pilot.

Rug hos naboen har givet fem ton pr. hektar med 19 procent vand. Derudover har Tom fløjet hen over markerne med sin drone hos HSH Agro ved Mariagerfjord.

"Nu skal vi til at have maskinerne op og køre, så skal vi til at harve og snart pløje. Jeg mangler at høste seks hektar hvede hos mig selv og 25 hektar hvede og rug hos min nabo", lyder det fra den pensionerede smed.

Med de indsendte fotos og video deltager Tom Thygesen i konkurrencen 'Skyd Høsten Bedst'  og "Skyd Bedste Høstvideo'.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Sådan gør du

Skyd høsten først:

Vær den første til at indsende billedet af en høstede afgrøde. Der er præmie til det først indsendte billede af høsten i hver af de følgende 13 afgrøder:

Allerede høstet: Engrapgræs, rødsvingel, vinterbyg, alm. rajgræs, raps, vinterhvede, hvidkløver, vårbyg, rug, spinat til frø, triticale, havre og hestebønner.

Mangler høst:

Alle vindere får et gavekort til Restaurant Flammen på 800 kr.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.

Blandt alle yderligere indsendere trækkes lod om en iPad WiFi 32GB til værdi 2.280 kr. samt 5 x 1 valgfrit årsabonnoment på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.114 kr.

Skyd bedste video:

Skyd bedste høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 2.590 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her:

www.landbrugsavisen.dk/skyd-2019

Emneord

Skyd Høsten 2019

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle