Landmand dømt for børnearbejde: 12-årig kørte traktor og påkørte kammerat

En landmand er blevet dømt for børnearbejde, efter han lod sin 12-årige søn og en jævnaldrende kammerat udføre markarbejde. Det endte i en alvorlig ulykke.

Retten i Odense har dømt en landmand fra Bogense for to tilfælde af børnearbejde på sin gård. Det skriver Fyens Stiftstidende, der har set domsudskriftet fra byretten.

Landmanden forklarede, at han havde ladet sin dengang 12-årige søn og en jævnaldrende kammerat pløje i februar 2021. Landmanden førte ikke opsyn med arbejdet, og desværre gik det på et tidspunkt galt, da sønnen overlod rattet til sin kammerat, der kom til at påkøre sønnen, der havde sat sig på en havetraktor og kørte i marken ved siden af traktoren.

Sønnen blev fastklemt, og ulykken betød, at han brækkede benet flere steder, fik trykket flere ribben og har mistet væksten i sine ben.

Ulykken medførte et strakspåbud til landmanden, der ikke måtte lade mindreårige arbejde med tunge markredskaber på sin gård. Da Arbejdstilsynet kom på besøg i august 2021 var den nu 13-årige dreng dog tilbage i en traktor - igen uden opsyn. Byretten valgte derfor at dømme landmanden for børnearbejde og en bødestraf på i alt 70.000 kroner. Landmanden har anket dommen.

Unge under 15 år må på ingen måde køre traktor. Heller ikke på privat mark eller matrikel. Er du i tvivl om, hvordan reglerne er? Så kan du læse mere i vores oversigt her.

Faktaboks

Børnearbejde
  • Landmanden er dømt for det, man kalder børnearbejde, men konkret er der tale om et brud på Arbejdsmiljøloven paragraf 60, der bestemmer, at unge under 15 år, eller som er omfattet af undervisningspligten, ikke må beskæftiges ved arbejde. 
  • Dertil kommer, at at de unge ikke må beskæftiges med eller være i farlig nærhed af maskiner (kun ufarlige husholdnings- eller kontormaskiner). Det fremgår af Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 1049.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle