Landmand dyrker jorden videre trods barskt klima med hård vestenvind og sandfygning

Selvom den sandede jord tærer på udbyttet, dyrkes den videre. Der er nemlig mange følelser forbundet med problemjorden, der har været i familien siden 1800-tallet.

365 dage om året er det en udfordring for Verner Nielsen på bedriften Nyholm, der har jord ude langs kysten ved Rubjerg Knude. Klimaet er enormt barskt og byder på både hård vestenvind og sandfygning.

På bedriften har de lige høstet 11 hektar triticale, og det hårde vejr ses i den grad på udbyttet. De har fået cirka 4,5 tons per hektar og en vandprocent på 15.

"Når man tager kornet i hænderne, så er der meget sand i det, så det skal også renses ekstra meget efterfølgende. Udbyttet svinger meget fra år til år, men udbyttet ville være højere i i muld- eller lerjord", siger Caroline Simonsen, datter til Verner Nielsen.

Strandfogedgård i familien siden 1814

Den sandede jord hører til Strandfogedgård, der har været i Verner Nielsens familien siden 1814. Op gennem 1800 og 1900-tallet, passede strandfogeden området ude ved klitterne og stranden. Det var strandfogeden, der f.eks. tog sig af vraggods og skibsbrud.

"Det er min far, der ejer gården i dag, og der er ingen strandfoged længere. Fra 2000 og frem til sidste år, har der været en udstilling fra Vendsyssel Museum, og fra foråret er Strandfogedgård lejet ud og drives som café", siger Caroline Simonsen.

Verner Nielsen er landmand og driver i alt 350 hektar planteavl og laver 8000 frats-grise om året. Det er kun 30-35 hektar, han driver helt ude ved Rubjerg Knude, men det til trods er der spænding nok til hele året. For at undgå mere end højest nødvendigt, dyrker han jorden pløjefrit, for så holder han mere på jorden og de nye planter i efteråret.

"Det blæser meget ved kysten, når han skal så, og kommer der sandfygning, kan det helt ødelægge de nye planter. Det er jo en meget sandet jord, og hvis det er tørt, så er det ekstra udsat. Og når det blæser meget, flytter jorden sig hele tiden", siger Caroline Simonsen.

Hvis det var et tilvalg af jord, ville man aldrig vælge den sandede jord, men fordi det hører til ejendommen, er der en masse følelser forbundet med, at det bare hører til, fortæller Caroline Simonsen.

Hendes far kommer fra området, og Strandfogedgård har været i familien så længe, at der er en vis stolthed over at drive det videre.

Heldigvis er resten af Verner Nielsens bedrift længere væk fra kysten, så der får han som oftest nogle bedre udbytter fra høsten.

Med det indsendte billede deltager Caroline Simonsen i 'Skyd Høsten bedst'.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din viden om høstsikkerhed i høstquizzen og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air 2 drone til en værdi af 7.990 kr. Prøv høstquizzen her: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Skyd høsten bedst:

  • Præmien er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.
  • Ugevindere får tilsendt en stor Skyd høsten-lagkage, værdi 1.000 kr.
  • Ugevindere trækkes fra uge 28.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om en Beolit 17 ultimativ bluetooth-powerhøjtaler til værdi af ca. 4.000 kr.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om 5 x 1 årsabonnement på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller Traktortech, værdi op til 1.492,50 kr.

Skyd høsten først:

  • Skyd en af de 13 afgrøder først og vind et SuperGavekort til GoGift, Danmarks største gaveportal på 800 kr.
  • Årets 13 afgrøder: Vinterbyg, vinterraps, triticale, vårbyg, vinterhvede, rug, havre, alm. rajgræs, rødsvingel, engrapgræs, hvidkløver, spinat til frø og hestebønner.

Skyd bedste video:

  • Skyd bedste høstvideo og vind en Apple IPhone 11 Pro 64GB til værdi af ca. 8.499 kr.
  • Videoen må maks. være 6 minutter lang og må ikke indeholde musik, du ikke har rettigheder til.

Sådan deltager du:

Emneord

Skyd Høsten 2020

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle