Landmand får strakspåbud efter siloulykke

Man skal bruge sikkerhedsline, hvis man går ned i en silo, siger Arbejdstilsynet.

Da en 34-årig for nylig blev begravet af korn og døde blev arbejdsmiljøloven overtrådt, har Arbejdstilsynet vurderet ifølge Fagbladet 3F.

Derfor har landmanden fået et strakspåbud om at rette op på forholdene.

Der var tale om en trekvart fyldt amerikanersilo. Landmanden, Knud Kjær Knudsen, var sammen med medarbejderen kravlet op i siloen og ned til kornet for at skovle fremspiret korn i sække.

De havde tidligere taget korn ud af siloen – det tages ud nedenfor – men Knud Kjær Knudsen havde troet, at det var løbet ud som planlagt, eftersom der var en omvendt tragt i oppe i kornet.

Der var dog en luftlomme nede i kornet - og medarbejderen forsvandt ned i korndyngen, hvor han omkom.

Leverandøren af kornsiloen fra 2004 har efter dødsulykken oplyst til Arbejdstilsynet, at det ifølge instruktionsbogen ikke er tilladt at gå ind i siloen, når man er begyndt at udtage korn. Det skyldes, at der så kan være kommet luftlommer i kornet.

På siden af siloen er der advarselstavler, der viser, at der kan være luftlommer i kornet, og at man derfor ikke må gå derind.

Men Arbejdstilsynet konstaterede under et tilsynsbesøg på virksomheden få timer efter ulykken, at en række advarselstavler på bagsiden af siloen var ”umulige at se”.

Arbejdstilsynet siger, at landmanden og medarbejderen burde have brugt sikkerhedsline.

Samme melding har Knud Kjær Knudsen og Peter Kjær Knudsen selv givet over for Landbrugsavisen.dk, da de valgte at fortælle om åbent om ulykken for at advare andre landmænd om faren ved det våde korn.

Til Fagbladet 3F siger Knud Kjær Knudsen:

”Snak med hvilken som helst landmand. Der er ikke nogen, der har brugt sikkerhedsline i siloer. Det er jo nemt for Arbejdstilsynet at give påbud set på tingene i bakspejlet. Men det ændrer ikke på, hvordan alle landmænd har gjort. Det er først nu vi ved, at vi skal bruge line, når vi går oven på korn”, siger Knud Kjær Knudsen.

Over for Landbrugsavisen.dk uddyber Peter Kjær Knudsen, der er far til Knud Kjær Knudsen, at de havde troet, at kornet havde løbet som det skulle, når der var en omvendt tragt oppe i kornoverfladen.

Arbejdstilsynet vil nu vurdere, om de vil indstille til, om der skal køres en straffesag mod landmanden. Det kan eksempelvis føre til en bøde.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle