Landmand fik ransaget gård i menneskejagt: Voldsom oplevelse

En sydfynsk svinebesætning blev for nylig inddraget i meget omtalt politiaktion, hvor hele Sjælland blev lukket af. Gårdejer Ebbe Dalby ved stadig ikke hvorfor hans ejendom blev ransaget af politiet.

På alle landsdækkende medier ruller de gule bjælker med »Breaking News« fredag eftermiddag.

Sjælland bliver bogstaveligt talt lukket ned. Brotrafikken er stoppet og færgerne holdt tilbage. Utrygheden spreder sig i Danmark, mens der i pressen bliver gisnet om både kidnapning og terrortrusler. Hos politiet er eneste melding, at man jagter en sort Volvo med flere personer.

Alt det ved den 64-årige gårdejer Ebbe Dalby meget lidt om, da han triller hjemad til svinebedriften Bredkærgård og de 145 hektar jord ved den sydfynske landsby Espe, hvor han bor med sin kone, Inger Marie Dalby. Klokken er cirka kvart over syv, og han er næsten hjemme, da han bliver stoppet af politibetjente, der spørger, hvor han tror, han skal hen.

"Jeg skal hjem", svarer en forundret Ebbe Dalby, der får at vide, at det desværre er umuligt lige nu.

Hans hjem er nemlig ved at blive ransaget af politiet som led i en større politiaktion.

"Jeg kan se, at der står kampklædt politi og bevogter ejendommen, mens de ransager stuehuset. Jeg kan ikke se, hvad de laver derinde og får heller ingenting at vide", siger Ebbe Dalby.

Naboen kommer til vin

I en times tid får han lov at vente, inden politiet giver ham og hans kone, der er kommet hjem i mellemtiden, adgang til huset.

"Der er røget en karm, fordi de har måtte tiltvinge sig adgang til huset. Og så kan man se på gulvet i en entréen, at der er sprængt en form for patron - måske gas, men det ved jeg ikke", siger Ebbe Dalby.

Politiet fortsætter undersøgelsen af ejendommen i løbet af aftenen og kigger også ind hos grisene, hvor Ebbe Dalby selv går med og sørger for, at politiet får korrekt overtræk på skoene.

Til midnat pakker politiet sammen uden at have fundet noget.

"Vi tager det sådan set roligt, mens det står på. Vi får brygget en kande kaffe til betjentene, og så spørger naboen, om vi kommer over til et glas vin, men vi vil hellere være hjemme, så de kommer til vin hos os i stedet", siger Ebbe Dalby og tilføjer:

"Men det er selvfølgelig en voldsom oplevelse, da vi kommer hjem og ikke kan få lov at komme ind. Det, vi var mest bekymrede for, var, om der havde været nogle forbrydere eller noget i huset. Det er ikke rart at tænke på".

Finder ikke noget

Siden har landmanden ikke fået noget at vide om, hvad eller hvem politiet ledte efter, og hvorfor de netop gennemsøgte Dalby-parrets ejendom.

"Men de har fortalt mig, at de ikke har fundet tegn på, at der har været nogen. Det er trods alt beroligende".

Politiet finder ikke noget på ejendommen, selvom de vender tilbage om lørdagen med sporhunde for at undersøge området.

Dog er Ebbe Dalby ikke frustreret over politiets ageren eller tilbageholdenhed med oplysninger omkring aktionen. Han oplyser, at husets få ødelagte genstande bliver erstattet.

"Jeg ærgrer mig ikke over, at det gik ud over os, men mere, at politiet ikke fik fat i dem, de ledte efter", siger Ebbe Dalby og tilføjer:

"Vi er kommet videre og har det godt. Det bliver nok første og sidste gang, vi oplever den slags - heldigvis".

Hvis navnet Ebbe Dalby virker bekendt for landbrugsavisen.dk's læsere, skyldes det, at han er årets vinder af LandbrugsMediernes høstkonkurrence - Skyd Høsten.

"Det er noget sjovere at komme i medierne på grund af et godt høstbillede end den her oplevelse", lyder det lunt fra Ebbe Dalby.

Det har ikke været muligt at få en kommentar til sagen fra Politiet.

Relaterede

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle