Landmand fra ny drikkevandsdokumentar: Jeg er lidt ærgerlig over den

Nordfynsk landmand, der spiller stor rolle i DR-dokumentaren ”Byen med det giftige vand”, er ikke udelt tilfreds med resultatet. Og slet ikke tilfreds med promoveringen af udsendelsen.

Mandag aften klokken 21:25 sender DR første afsnit af tre i dokumentaren ”Byen med det giftige vand”. Alle tre afsnit er dog allerede tilgængelige på dr.dk.

I dokumentaren følger man tæt sidste del af en næsten to år lang strid i den nordfynske landsby Krogsbølle mellem bestyrelsesmedlemmer fra Nordfyns Vandværk, som primært består af en gruppe landmænd, og borgergruppen Rent Vand Nu, som er særdeles kritiske over for bestyrelsens indsats, når det kommer til at passe på drikkevandet.

De to parter er i programmerne langt fra enige om, hvad der skal til for at løse et problem med, at stoffet desphenyl-chloridazon (DPC) er fundet over kravværdien i vandværkets målinger. Stoffet stammer fra et ukrudtsmiddel, der har været forbudt i landbruget siden 1996.

Det hele ender dog med, at der bliver fundet en løsning, hvor vandet hentes fra nye kilder.

Kritiserer DR

En af de landmænd der spiller en større rolle i de tre programmer, er landmand Kim Skou Rasmussen, der også er kasserer i Nordfyns Vandværk. Han er ikke udelt begejstret for resultatet af dokumentaren, hvis underliggende tone han mener, er al for kritisk over for landbruget.

I en af udsendelsens allerførste scener ser man blandt andet en gris ligge uoverdækket ved siden af en spand fra Daka, hvilket ifølge Kim Skou Rasmussen intet har med sagen omkring rent drikkevand at gøre.

”Vi sagde ja til at være med, for at vise vores side sagen. De havde jo lavet udsendelsen alligevel”.

”Og for at sige det ligeud, så havde det været to år i helvede. Mit håb var, at det her derfor skulle være et eventyr, der ender lykkeligt til sidst”.

”Jeg synes dog, at historien nu er blevet drejet af DR, og det er en træls afslutning, vi får på det hele. Jeg er lidt ærgerlig over den”, siger Kim Skou Rasmussen.

Han nævner, at han er utilfreds med programmets brug af ordet "sprøjtegift" frem for et mere neutralt ord, og flere af de dækbilleder af nutidens brug af sprøjtemidler, som bliver anvendt i udsendelsen.

Kritiserer markedsføring

Allerede inden de tre programmer blev gjort tilgængelige på dr.dk var Nordfyns Vandværk ude med kritik af den måde, som DR markedsfører programmet på. På sin hjemmeside skrev bestyrelsen i vandværket, at man tager kraftigt afstand fra programmets trailere. 

”Denne omtale fokuserer efter vores opfattelse i højere grad på et nationalt problem med forurening af vores grundvand og kildepladser, og synes også at skyde på, hvad/hvem, DR mener, er skyld i det nationale problem”, lyder det fra vandværksbestyrelsen.

Efter udsendelsen mandag aften, har DR blandt andet fået både eksperter fra Danva og Danmarks Naturfredningsforening til at svare på seernes spørgsmål om, hvordan vi i Danmark får rent vand i hanerne. Begge foreninger arbejder lige nu målrettet på at få politikerne til at sætte flere midler af til at begrænse landbrugets nuværende brug af pesticider.

Fra Kim Skou Rasmussen lyder det, at han frygter, at sagen fra Krogsbølle kickstarter en debat, der giver de to organisationer vind i sejlene.

"Jeg er virkelig nervøs for, at vi bliver skoleeksemplet på, hvordan tingene hurtigt kan eskalere. Hvordan en mindre gruppe pludselig kan komme til at fylde rigtig meget i debatten."

"Jeg vil være så ærgerlig over, hvis jeg har været med i en udsendelse, som kommer til at puste til ilden i en debat, som næsten kan komme til at skubbe landbruget ud over afgrunden", siger Kim Skou Rasmussen.

Mener programmer er okay

Fra formand for Nordfyns Vandværk Steen Madsen lyder det, at han egentlig er okay tilfreds med selve indholdet af programmerne. Det er mest det, som DR har lavet uden om programmerne, som han er utilfreds med.

”Jeg synes egentlig, at programmerne er ganske fine. Jeg tror der ligger over 200 timers råbånd, og man kunne nok have vinklet det på mange måder”.

”Men programmerne beskriver egentlig meget godt det, som vi har kæmpet med og mod de senere år”, siger han med henvisning til konflikten med borgergruppen Rent Vand Nu, som også ender med at blive repræsenteret i bestyrelsen i Nordfyns Vandværk efter en dramatisk generalforsamling.

Han fortæller, at siden optagelserne sluttede, så er der nu faldet mere ro på i Krogsbølle.

"Og vi indfriede jo også vores løfte om at have rent drikkevand inden jul", siger Steen Madsen.

Landbrugsavisen har mandag bedt DR om kommentarer til kritikken fra bestyrelsen i Nordfyns Vandværk.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle