Landmand frustreret over sløv udrulning af Landbrugsreformen

I et åbent brev til miljøminister Rasmus Prehn udtrykker Peter A. Poulsen, Djursland Landboforening, sin utilfredshed med, at landets landmænd endnu ikke har fået oplyst de krav og ændringer, de kan forvente, når den nye Landbrugsreform træder i kraft 1. januar 2023.

- Den sløve tilgang til udrulningen af Landbrugsreformen er til stor frustration for både landmænd og vores konsulenter, sådan skriver landmand og formand for Udvalget for Planter og Natur i Djursland Landboforening, Peter A. Poulsen i et åbent brev til miljøminister Rasmus Prehn.

For når den nye landbrugsreform træder i kraft 1. januar 2023, bliver det med en række ændringer og nye krav til landets landmænd. Det store problem, hvis man spørger Peter A. Poulsen, er dog, at ingen endnu ved, hvilke krav og ændringer der er tale om. Det får landmændene tidligst at vide i efteråret 2022, har Fødevareminister Rasmus Prehn meldt ud.

- Det er simpelthen under al kritik. Når vi rammer efteråret 2022, så har vi allerede etableret størstedelen af vores afgrøder til den nye sæson. Skal vi så til at pløje en del af arealet ned, fordi det måske ikke lige passer ind i den nye reform? Det er simpelthen ikke rimeligt, lyder det fra Peter A. Poulsen.

I brevet skriver han blandt andet, at uvidenheden ikke kun er til frustration for landets landmænd. Det gælder også konsulenterne, som lige nu forsøger at rådgive landmænd, som så småt er i gang med at planlægge næste års produktion, men lige nu rådgiver i blinde.

Det nye afgrødekrav kan betyde, at landmandens største afgrøder går fra at måtte fylde 75 procent, til  70 procent. Men som så meget andet, er det langt fra sikkert.

Til Prehn: Kom med udmelding snart

Desuden er landmændene blevet lovet flere alternativer til at opfylde kravet om de fire procent brak – disse alternativer er heller ikke meldt ud. I øvrigt mener Peter A. Poulsen slet ikke, at der bør være tale om et krav om fire procent brak nu, hvor vi alle står overfor en fødevarekrise.

Derfor opfordrer han på det kragtigt Fødevareministeren til at komme med en udmelding senest i slutningen af juli. og ellers skubbe implementeringen til 2024.

-Jeg finder det fuldstændigt uacceptabelt, at ministeriet udstikker nye ændringer og krav, men ikke giver os en ærlig chance for at komme i mål, fordi vi ikke får retningslinjerne. Landbruget har brug for at planlægge. Vi har brug for at vide, hvilke krav vi skal forholde os til. Og dem har vi brug for at kende nu, afslutter Peter A. Poulsen. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle