Landmand frygter ulvedrab på kalv: Jeg stoler ikke meget på Naturstyrelsen

Den femte juni fandt kvægavler Jacob Nielsen, Tårs, en dræbt kalv ved sin mark. Nu har har fået svar fra Naturstyrelsen på, om det er en ulv, der står bag drabet på kalven og han er langt fra tilfreds med svaret.

Konklusionen lyder nemlig, at den døde kalv var i en sådan forfatning, så det ikke kan afgøres, hvordan den døde.

"Den er død på et tidspunkt mellem fredag aften og lørdag morgen,men efter aftale med vildtkonsulenten lægger jeg den i fryseren og så afhenter han den, den kommende fredag", siger Jacob Nielsen til Landbrugsavisen.dk.

Da vildtkonsulenten afhenter den døde kalv, af racen Galloway, ryger den op bag på ladet af hans pick up. Og det er denne håndtering, der falder Jacob Nielsen for brystet og som han er stærkt utilfreds med.

"Det var jo rigtigt varmt og den lå pakket ind i plastik. Så kunne den ligge der og koge på ladet på køreturen i over en time på turen til Thisted", siger Jacob Nielsen, der mener, der er manglende respekt for dem, der har lidt et tab.

"Jeg stoler ikke så meget på dem fra Naturstyrelsen", siger han.

Bakkes op af Hvidtfeldt

Lars Hvidtfeldt, viceformand i Landbrug& Fødevarer har set Naturstyrelsens konklusion og han bakker Jacob Nielsen op i hans kritik.

"Det er en stærkt kritisabel måde at håndtere den døde kalv på. I det hele taget er det vigtigt, at Naturstyrelsen meget hurtigt kommer ud og får sikret dna", siger han til Landbrugsavisen.dk.

Han mener, at Naturstyrelsen har en opgave i at sikre, at deres vildtkonsulenter kommer ud til de formodede ulvedræbte dyr med det samme.

Utroværdige statistikker

Samtidig sætter Lars Hvidtfeldt spørgsmålstegn ved Naturstyrelsens statistikker over ulveangreb.

"Jacob Nielsen har haft to angreb inden for den seneste tid, hvor Naturstyrelsen ikke ved hvilket dyr, der har dræbt kalvene, men der er ikke så mange dyr i Nordjylland, der dræber og spiser kalve. Derfor skal Naturstyrelsen blive bedre til at fastslå når det er en ulv", siger han.

Han slår fast, at det er vigtigt at have fuldt overblik over antallet af ulvedræbte dyr. Når statistikken ikke er troværdig, styrker det ikke landmændenes tro på styrelsen, mener han.

Ikke tøet op

Vildtkonsulent fra Naturstyrelsen, Tommy Hansen, der afhentede den døde kalv hos Jacob Nielsen, har en anden udlægning af håndteringen og årsagen dertil.

"Allerede da Jacob Nielsen kontaktede mig lørdag d. anden juni, så det ud for mig, som om at den døde kalv, var i en stand, hvor det ville være svært at fastslå dets dødsårsag", siger Tommy Hansen.

Fordi Jacob Nielsen og Tommy Hansen havde svært ved at finde et afhentningstidspunkt, der passede begge parter, aftalte de, at Jacob Nielsen skulle pakke kalven ind og lægge den i fryseren.

"Da jeg afhenter kalven, der har ligget i fryseren, den efterfølgende fredag, er den pakket ind i en kraftig plastiksæk og den lugter ikke ret godt", siger Tommy Hansen.

"Det er rigtigt, at den ryger op bag på ladet af min bil, men det er det koldeste sted i bilen. Og selv om jeg kører en time og 15 min, er kalven på ingen måde tøet op da jeg når frem".

Tvivler ikke på forklaring

Tommy Hansen fortæller, at han har svært ved at sammenholde kalvens tilstand med Jacob Nielsens forklaring på, hvornår den skulle være dræbt.

"Jeg kan ikke tillade mig, at tvivle på hans forklaring og varmen gør meget ved nedbrydningstiden. Så derfor har vi sendt kalven til yderligere undersøgelser hos DTU, på Veterinærinstituttet, for at fastslå, hvornår kalven er død", siger han.

"Vi vil gerne vide mere om nedbrydningstiden, også i den her varme, så vi kan bruge det fremadrettet i forhold til at prioritere vores ressourcer", siger han.

Han slår fast, at vildtkonsulenterne bruger hinanden meget i forhold til at fastslå dødsårsag og understreger, at der ligger faglige vurderinger til grund for konklusionerne.

"Men vi forbandet kede af, at vi er så ildeset hos mange landmænd. Og jeg er umådelig ked af, at man har  den opfattelse at min håndtering har spillet ind på resultatet", siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle