Landmand fylder heldagsskolen ud med gulerødder

Landmand Evald Vestergaard har inviteret 37 lokale børn til at bide skeer med landbruget. "For mig ville det være et meget fattigt landbrug, i åndelig forstand, hvis jeg ikke var en del af lokalsamfundet," siger han.

De står i et hjørne af marken, næsten lige ud til vejen. Cirka 20 små, afmærkede områder, som ikke er meget større end det gennemsnitlige køkkenbord.

Det er her, 37 børn fra 4. klasse prøver kræfter med landbruget. To og to har de fået et lille område, som de har ansvaret for. 

Landmanden bag hedder Evald Vestergaard. Han driver Osteriet Hinge, som ligger i Midtjylland - lige i midten mellem Viborg og Silkeborg.

"De får en masse fornemmelser for, og erfaring med, at der skal præsteres," forklarer han. 

Der er forskel på folk

Hos nogle børn er der tætvoksende grøntsager, hos andre er der et par trætte planter. Selv skiltene foran de små haver er forskellige - nogle er flot dekorerede med malede blomster, andre er så spartanske og praktiske, at de bare er to navne ridset ind i træpladen.

"Der er forskel på, hvor meget de passer dem - nogle kommer endda i løbet af sommerferien og passer planterne, fordi de interesserer sig for det. Andre er knap så interesserede," siger Evald Vestergaard.

"Det bliver meget hurtigt synligt, hvem der går mest op i det."

Praksisnær heldagsundervisning

De små "marker" var Evald Vestergaards egen opfindelse.

"Jeg vidste, at lærerne nede på skolen havde besvær med at fylde heldagsskolen ud. Så jeg troppede op dernede og spurgte, om jeg ikke skulle lave noget praktisk undervisning ude i det fri," siger han.

Børnene får også lov til at hjælpe til med kalvepasningen, i hold af seks af gangen.

"Det er klart, at passe kalve er et kæmpe hit hos ungerne," griner Evald Vestergaard.

Forslaget kom ikke ud af ingenting: for Evald er det vigtigt at være en del af samfundet omkring gården.

"For mig ville det være et meget fattigt landbrug, i åndelig forstand, hvis jeg ikke var en del af lokalsamfundet."

Lad det sejle

Hele forløbet kulminerer med, at børnene inviterer på middag for deres forældre - lavet med de grøntsager, de selv har dyrket. Evalds landbrug bidrager med kødet.

Vil man selv starte noget lignende, har Evald dog ét råd:

"Du må ikke blive mavesur eller irriteret, hvis der vokser for meget ukrudt på stedet. Jeg taber ikke noget, hvis der ikke kommer noget ud af det - men det skal have lov til at gå dårligt," afslutter han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle