Landmand går i kødet på Coop - dansk oksekød bliver ikke anerkendt

Vestjysk landmand har fået massiv støtte på de sociale medier efter angreb på Coop.

Hvorfor vil I importere mere oksekød fra Sydamerika, når vi har masser af godt oksekød fra kødkvæg i Danmark? Og hvilke krav produceres kødet under, som I markedsfører som Premium oksekød?

Sådan lød to af flere spørgsmål fra den vestjyske deltidslandmand og kødkvægsproducent Allan Kamp til Coop Danmark i juledagene.

På Coop Danmarks facebookside skrev Allan Kamp et indlæg med sine spørgsmål og her i starten af det nye år er opslaget blevet delt mere end 2.200 gange og har fået flere end 200 kommentarer og 2.800 tilkendegivelser i form af bl.a. likes.

Den massive reaktion både overrasker og bekymrer Allan Kamp.

»Det siger mig, at der er noget vi som landmænd og forædlere af danske landbrugsprodukter fuldstændigt overser. Når så mange tilkendegiver, at de forgæves leder efter dansk kød og ikke ved, hvordan det er blevet produceret, så peger pilen tilbage på mig og mine kollegaer samt de, som slagter og forarbejder vores fødevarer«, siger han til landbrugsavisen.dk

Hvor er det danske kød?

Ideen til at skrive opslaget fik han, da han og familien i juledagene havde besøg af familie fra København. Gæsterne fra storbyen lagde ikke skjul på, at de har svært ved at finde dansk oksekød, når de handler ind.

»Det synes jeg er forrykt. Jeg er med på, at der vil og skal være nogle importerede fødevarer, men at man har svært ved at finde dansk oksekød i en dansk forretning, det irriterer mig«, siger han.

Når han valgte at skrive til Coop var det mest et tilfælde.

»Det samme gør sig gældende i Rema 1000 og Netto. Men hos Coop irriterer det mig også, at de fremhæver australsk og sydamerikansk oksekød som særlig naturligt, fordi dyrene har gået ude osv. Det har størstedelen af danske kødkvæg også, så de burde anprise vores kød i stedet for det importerede«, mener Allan Kamp.

Mere dansk kød på vej

Den vestjyske landmand, som selv producerer op til 50 kødkvægskalve om året, stillede også spørgsmål til produktionsmetoderne for det sydamerikanske oksekød. Eksempelvis ville han gerne vide, om studene bedøves, når de kastreres.

Coop Danmark svarede onsdag morgen, at alt importeret kød skal leve op til de gældende EU-krav om forbud mod brug af væksthormoner osv.

I svaret lå også en tilkendegivelse om, at Coop i 2019 vil tilbyde mere dansk oksekød som følge af nye aftaler med Danish Crown. Til landbrugsavisen.dk svarer informationschef Jens Juul Nielsen, at Coop ikke har yderligere kommentarer om de nye aftaler.

Hvis aftalerne fører til mere kødkvægskød i Coops kølediske er Allan Kamp tilfreds.

»Kød fra danske kødkvæg passer lige ind i tidens trend med lidt mindre men bedre oksekød. Køerne plejer natur og kalvene går ved moderen til de er fem-seks måneder gamle. Og forbruget af medicin er forsvindende lille«, siger Allan Kamp.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle