Landmand håber at finansiere ny stald hos Coop

Tine Hage har besluttet at prøve Coops nye platform til at bede om finansiering af ny stald.

Det lille økologiske landbrug Mangholm ved Hillerød i Nordsjælland er en af de første, som via Coops nye crowdfunding-platform beder om finansiering.

”Det er første gang, at vi prøver det her,” forklarer Tine Hage, da Landbrugsavisen.dk ringer hende op.

”Jeg har ikke tidligere erfaring med crowdfunding. Jeg kender andre kolleger, bla Johanne Schimming, som har crowdfundet 100.000 kr. til et slagteri. Vi sælger i forvejen vores produkter til Coop, havregryn og Ølandshvedemel, så vi har i forvejen et samarbejde. Da de spurgte, om vi kunne tænke os at lave et projekt eller to, så var det ligetil. Vi står over for at skulle renovere og ombygge en gammel driftsbygning, og i den forbindelse står vi over for bliver vi nødt til at skulle bygge ny kostald.”

”Så tænkte vi, at det var muligheden for at få bygget drømmestalden, som vi ikke havde haft råd til, hvis vi selv skulle betale hele gildet.”

Fravalgte lånemulighed

Der er to muligheder hos Coops platform: Man kan bede om lånefinansiering eller bidrag, hvor bidragsyderen får en belønning.

Tine Hage fravalgte lånemuligheden, hvor renten inklusiv omkostninger til Coop og deres partner Lendino ender på omkring ni procent.

”Vi har et rigtig godt forhold til vores bank, og vi kan låne penge hos banken med bedre vilkår. I dette regi skal de betales tilbage efter fem år.”

”Så det var ikke den model, der var interessant for os. Men det kan det jo være for andre. Hvis man selv tror på projektet, men banken ikke gør, så er det jo selvfølgelig også en mulighed.”

Ved den anden model – belønningerne – kan man eksempelvis få en rundtur, hvis man støtter med 400 kr., eller en deltagelse for to i en støttefest, hvis man giver 1000 kr. Topmuligheden er en børnefødselsdag, som man får ved at donere 10.000 kr.

”Men jeg vil sige, at jeg er fra Jylland, og der tjener man sine penge, så jeg skulle lige sluge kamelen – det med at man beder om penge og giver noget symbolsk tilbage,” siger Tine Hage.

Gamle husdyrracer

Mangholm er et økologisk landbrug med 48 hektar. Tanken bag er ikke at producere billige fødevarer, men at levere kvalitetsråvarer, hvor omkostningerne også dækkes via formidlingsarbejde.

De gamle husdyrracer har en dårlig økonomi – så pengene skal komme fra andre kilder, eksempelvis nu Coops crowdfundingplatform.

”Selvom vi sælger i gårdbutikken og får en pæn pris, så er det stadigvæk ikke nok til, at det er rentabelt,” siger Tine Hage.

Hun er fuldtid på landbruget, mens hendes mand har andet arbejde. Der er derudover en fuldtidsansat og en løntilskudsmedarbejder. I grøntsagssæsonen er der løsarbejdere.

”Hvert år går det bedre, så vi føler, vi har fat i noget rigtigt. Og der er kunder til produkterne,” siger Tine Hage.

Mangholm beder om 475.000 kr. i alt. Pengene skal blandt andet gå til en besøgsstald – hvor børnehaver nemt og ustressende kan komme - og et køkken til forarbejdning af blandt andet mælken.

Risiko

Mangholm har tre måneder til at skaffe beløbet. Ellers frafalder projektet – og alle tilsagn.

”Der er selvfølgelig risiko for, at nu har vi pisket en stemning op hos os selv, og hvis vi ikke får penge nok, så falder projektet. Så må vi se, hvad vi så gør.”

Projektet er også en god reklamemulighed. Coop har betalt for, at der kom videofolk ud og lavede en markedsføringsvideo.

 

Faktaboks

Gården har været økologisk i 16 år, og Tine Hage og hendes mand har haft den i fire år.

Der er 10 køer af gl. rød dansk malkerace. Tilvæksten er lav, og de går med deres kalve et halvt år.

Der er fire avlssøer med en produktion af 40 slagtesvin. Det er sortbrogede landracesvin.

Mangholm har 20 moderfår af ertebølleracen. Derudover er der 30 landhøns og tre islandske heste.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle