Landmand høster i både Letland og Danmark: Det er gået bedre end jeg regnede med

Michael Abildtrup har landbrug både i Danmark og Letland. Selvom han bruger det meste af tiden i Danmark, er han med tiden blevet glad for Letland og befolkningen der.

Michael Abildtrup veksler mellem at køre mejetærsker i Danmark og Letland, da han har landbrug i begge lande. I Danmark driver han 220 hektar, hvoraf størstedelen har stået med vårbyg, hvor han netop er ved at høste de sidste hektar. 

- Lige nu er jeg i Danmark, hvor jeg er på vej ud for at høste min allersidste mark, inden jeg tager til Letland på søndag, fortæller Michael Abildtrup fra marken, hvor han har væbnet sig med tålmodighed: 

- Jeg har haft en del tålmodighed med at høste den sidste uge her, fordi det har været så godt vejr. Min vårbyg herhjemme den var lidt tvemoden. Fordi det var så tørt, så kom der lidt grønskud i den.

lavjorden har klaret sig godt

Overordnet set er Michael Abildtrup dog positiv stemt overfor årets høst på den danske bedrift, hvor han har både høj og lav jord. 

Ved den danske bedrift i Vejlbyg bliver der høstet med Engbjerg Kirke og Engbjerg bakke som baggrund. Foto: Michael Abildtrup. 

- Det er faktisk gået bedre end jeg havde regnet med. Jeg har meget lav og en del høj jord, og det var meget tørt. Jeg kan kun kunne vande cirka det halve af det, så det blev lidt brændt af. Men jeg tror faktisk at vi ender på 5,5-6 ton per hektar, fortæller Michael Abildtrup og siger, at især den lave jord har klaret tørken godt. 

-  Jeg har en del lavtliggende jorde, og de har faktisk givet rigtig godt, for de kan godt tåle det her. Hellere et tørt forår for de lave jorde, end et vådt forår. Så det er faktisk gået okay, synes jeg.

ude og hjemme

I 2007 overtog Michael Abildtrup sine forældres bedrift, og samme år købte han en bedrift i Letland, som han siden har udvidet og nu driver samtidig med, at han driver sit landbrug her i Danmark. Det meste af tiden er han at finde i moderlandet, men der bliver også til nogle rejsedage. 

- Hele vinterhalvåret der er jeg i Danmark. Og det er jeg sådan set også om sommeren. Jeg er lidt i Letland om foråret og så her under høsten. Ellers har jeg nogle rigtig gode folk, der kan stå for det hele, siger Michael Abildtrup.

Nu driver Michael Abildtrup 1.100 hektar i det baltiske EU-land, som han driver i tæt samarbejde med hans planteavlskonsulent, men han kunne lige så vel, have slået harven i jorden i et andet land. 

Tårnhøje egetræer pynter på bedriften Sia Kliagati i Letland, hvor der bliver høstet hvede. Foto: Micael Abildtrup. 

- Da jeg var færdig på Vejby Landbrugsskole, der ville jeg gerne til udlandet. Det var min kæreste, der nu er min kone, også klar på. Så vi blev enige om at tage ud, og så endte vi så i Letland. Det kunne lige så godt have været Slovakiet eller Rumænien.

Michael Abildtrup er sidenhen blevet glad for Letland og at være landmand der, da han  mener, at det er et dejligt land med en behagelig befolkning, som er meget anerkendende for landbrug, fortæller han.

Michael Abildtrup skriver desuden for LandbrugsAvisen Mark, hvor du kan læse mere om hans bedrift i Letland.

Faktaboks

Skyd Høsten 2023 - Sådan gør du 

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Sådan deltager du:

Skyd Høsten Bedst: 

  • Hovedpræmie: Høstfest til 20.000 kr.
  • Ugevindere deltager i konkurrencen om hovedpræmien.
  • Ugevindere trækkes fra uge 28.

Emneord

Skyd Høsten 2023

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle