Landmand har droppet udskældt kyllingerace: Det gav lavere dødelighed i stalden

Gårdejer Lars Erik Garder har ikke fortrudt at have omlagt sin produktion fra kyllingeracen Ross 308, som de seneste dage har fået en del kritik. Det har givet ham større glæde og lavere dødelighed.

På Vimstrupgård i Sønderjylland laver de årligt omkring 520.000 kyllinger af den langsomtvoksende race 'ranger gold'.

Det har de gjort i godt 2,5 år, fortæller ejer og producent Lars Erik Garder, der var blandt det første hold hos Danpo, der omlagde fra den traditionelle kyllingerace Ross 308.

Racen Ross 308 har været i vælten og mødt en del kritik de seneste dage, efter butikskæden Lidl har valgt at stoppe salget af racen, og flere dyrevelfærdsorganisationer har kritiseret produktionen af racen, der er klart den mest producerede i Danmark.

Hele hurdlen er, at nogle mener, at dyrevelfærden ved Ross 308 er lavere, da dyrene vokser markant hurtigere.

Lars Erik Garder har på trods af de skrappere krav til pladsen i stalden dog ikke fortrudt et eneste sekund, siden han omlagde sin produktion:

"Det har betydet en nedgang i produktionen på 150.000 kyllinger, da vi har færre hold igennem stalden, og et lidt større foderforbrug. Til gengæld har vi fået rarere kyllinger og lavere dødelighed", siger Lars Erik Garder. 


Æggene til racen Ranger Gold importeres fra Holland, og klækkes i stalden hos Lars Erik og flere andre producenter i Danmark. Foto: Danpo

Koster mere foder - men økonomien er god

Ranger gold vokser markant langsommere end racen Ross 308.

Hvor den almindelige race, der står for omkring 110 af de 120 mio. kyllinger, der hvert år produceres i Danmark, opnår sin salgsvægt på 2100 gram på 34 dage i gennemsnit, er den langsomvoksende ranger omkring 49 dage om at nå næsten samme vægt.

Det betyder et markant højere foderforbrug på omkring 20 procent, har det vist sig hos Lars Erik Garder.

"Vi producerer færre kyllinger om året, og omkostningerne til foder er også større, men vi (der har omlagt til Ranger Gold-kyllinger red.) får lige nu et risikotillæg, så vi får de samme penge ud af det når året er omme og faktisk en lille smule mere", forklarer landmanden.

Foderet han bruger, er det samme for de to racer.

Lavere dødelighed 

Der er et lidt større arbejde i de langsomtvoksende kyllinger, der ankommer på Vimstrupgård som æg og klækker i løbet af en tre-fire dage, fortæller Lars Erik Garder.

De æg, der ikke klækker, skal nemlig sorteres fra.

"Men lige så snart, det er gjort, er arbejdet det samme. Og så er der flere fordele. Det er en rar kylling at være omkring, den er ikke presset, og der er færre problemer med deres ben, lavere dødelighed og flere når frem til slagteriet", siger producenten, der har tallene i orden.

Der er omkring 2 - 3 procent af æggene fra Holland, som ikke klækker.

Derudover er der 3,5 procent af kyllingerne, der ikke når frem til slagteriet, enten fordi de dør før det er tid til slagtning, eller fordi de må kasseres på grund af sygdom eller fejl, når de når frem til slagteriet.

For avlere hos Danpo med den anden race, Ross 308, er det tal på 4,6 procent.

Koster på klimaet

Det eneste minus ved produktionen af den langsomtvoksende race, som Lars Erik Garder kan pege på, er at det større foderforbrug og transporten af æg fra Holland selvfølgelig koster på klimaet.

"Vores foderforbrug er lidt højere, så i de her tider, hvor der fokuseres meget på klima, er det lidt den forkerte vej at gå", siger han.

"Havde du spurgt mig for 2,5 siden, så havde jeg sagt, at det havde ingen gang på jord at lave kyllinger med et højere foderforbrug. Men man får så meget i forhold til dyrevelfærd, at det er det værd og så længe vi får et tillæg har vi også flere penge på bundlinjen", siger Lars Erik Garder, der ikke tillægger argumentet om transporten af æg stor betydning:

"Før fik vi transporteret æg fra Nordjylland her til Sønderjylland. Jeg tror, at forskellen for klimaet i transporten af æg fra Holland  er forsvindende lille".

Selvom racen ranger gold, som Lidl vil skifte al sin ferske kylling til, er dyrere og tager længere tid at producere, har butikskæden meldt ud, at man vil sælge kyllingen til samme pris som almindelig kylling.

Opdateret d. 29. februar med nye opdaterede tal for dødeligheden.

Faktaboks

De danske familiegårde

  • DanPo har udviklet et koncept kaldet De Danske Familiegårde. Har har Danpo tre slags velfærdskyllinger:  en gårdkylling der går i stald, en økologisk- og en fritgående kylling.
  • Alle kyllinger er af den langsomtvoksende race Ranger Gold.
  • Lars Erik Garder har en gårdkylling, der ligesom den traditionelle kylling går i en stald. Ægget importeres fra Hollando g klækker i dansk stald. Der er et lidt større krav til pladsen i stalden end ved den traditionelle produktion. Produktionen sker uden brug af antibiotika. 
  • Kyllingebrysterne eller -fileterne er ikke tilsat neutralmarinade som en saltlage.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle