Landmand har gjort millionforretning ud af wrap til heste

Man kommer ikke sovende til at sælge grovfoder til hestefolk. Prisen og volumen gør det til en millionforretning for landmand Rolf Vestergård. Og modsat deres ry, er hesteejere en meget loyal kundegruppe med et stort potentiale, mener han.

"Græs er en højværdiafgrøde hos os".

Sådan siger Rolf Vestergård, der igennem de seneste 15 år specialiseret sig i at lave grovfoder til heste.

I starten var produktionen bare til familiens egne springheste, men efterhånden blev det også et stærkt forretningsben. Hesteejere er ifølge Rolf Vestergård en loyal kundegruppe, bare kvaliteten er i orden, og i de seneste år har han støt øget sin produktion.

For tre år siden lavede han 3.000 minibigballer, og i år har han fået 5.000 baller i første slæt og regner med at komme over de 7.000 minibigballer i alt. Langt størstedelen er wrap, fordi det danske vejr ikke altid er til hø, men Vestergård Forage laver også noget kunstørret hø.

Kapitaltung produktion

En produktion som Rolf Vestergårds kræver meget, og det er en meget kapitaltung produktion med høje omkostninger.

"Vi sår i august, året efter høster vi og sælger det i løbet af året, så pengene er bundet længe", siger Rolf Vestergård.

Men prisen, han kan få, og volumen af hans produktion gør det til en god forretning.

"Vi er bestemt ikke de billigste på markedet, men vores kunder kommer igen år efter år", siger han. Wrappen bliver solgt for 1,40 kr. kg. plus moms.

Minibig udfordrer pressekapacitet

For de fleste hestehold er det attraktivt, at wrapballerne ikke er alt for store på grund af holdbarheden og håndteringen af grovfoderet. Derfor er 90 procent af det wrap, der bliver produceret hos Vestergård Forage, minibigballer, der vejer mellem 300 og 380 kg. Det er udfordrende for pressekapaciteten.

"På de store dage wrapper vi 800-1.000 baller om dagen, så der kan det knibe med pressekapacitet, og det kræver noget af vores samarbejdspartnere, men at vi samarbejder fast med dem gør også, at de har noget godt grej, og at de kan investere i forhold til de opgaver, de har hos os", siger Rolf Vestergård.

Som en ekstra service kan kunderne også få opbevaret deres grovfoder, hvis der ikke plads på opstaldningsstedet.

Familien involveret

Vestergård Forage er i høj grad et familieforetagende. Sønnen Jacob er agrarøkonom fra Dalum Landbrugsskole og datteren Janni er uddannet jordbrugsteknolog og er springrytter. Konen Annelise avler springheste.

"Min søn har en halvpart i firmaet og min datter kan blandt andet kunnet rådgive nogle af kunderne i forhold til foderplaner", siger Rolf Vestergård.

Mange hestefolk er ikke vant til at bruge grovfoderanalyser i deres hestehold, men der er gode argumenter for at gøre det, mener han.

"Jeg mener jo, at mange hestefolk fodrer i blinde, og jeg prøver at åbne deres øjne for, at det giver mening at bruge analyser, så de kender indholdet i deres foder. Mange heste døjer med såkaldte livstilssygdomme pga. forkert fodring", siger Rolf Vestergård.

Faktaboks

En familievirksomhed

  • Rolf Vestergård har drevet landbrug i 30 år, og i dag er to af Rolf Vestergårds tre børn, involveret i landbruget og virksomheden Vestergård Forage på Vestfyn. 
  • Er gift med Annelise, der avler springheste
  • På bedriften driver de i alt 350 hektar og har derudover en fjerkræproduktion 33.000 rugeægshøner plus haner.. 
  • Det giver god synergi at bruge husdyrgødning på markerne
  • Ud over de 140 hektar med græs til heste er der i 2020 traditionel græsfrøproduktion, spinat og 100 hektar med korn, som han bruger i fjerkræproduktionen.

Emneord

Top2

Relaterede

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle