Landmand henter 60 tons gratis kalk om året fra vandværk

Store Heddinge Vandværk har de sidste to år filtreret store mængder kalk fra drikkevandet - det gavner lokal landmand, som kan afhente det gratis.

Landmand Jørgen Sørensen har de sidste to år haft en aftale med Store Heddinge Vandværk om at hente 60 tons gratis kalk om året.

Vandværket frafiltrerer det drikkevandet og skal ikke selv bruge det til noget. I stedet fik de så besøg af en landbrugskonsulent fra Sorø, som vurderede kvaliteten af kalken til at være ligeså god som jordbrugskalk.

"Jeg får selv vand fra værket, hvor vi faldt i snak om det, og så tilbød de mig, at jeg kunne komme og hente det. Det ligner jo ikke jordbrugskalk, det er små perler og ligner næsten kunstgødning, men kalk er vel kalk", siger Jørgen Sørensen.

Henter 20 tons af gangen

Jørgen Sørensen har selv en planteavlsbedrift på 125 hektar i Store Heddinge, hvor han spreder kalken på markerne, som var det jordbrugskalk.

"Det gør jeg en gang om året. Jeg henter cirka 20 tons kalk af gangen tre gange om året, og så har jeg det liggende herhjemme på en plads, indtil vi spreder det her efter høsten", siger han.

Ved siden af sit planteavl har Jørgen Sørensen også maskinstationen JS-Maskinstation. Det gør det derfor lettere for ham at transportere kalken. Han har selv en telskoplæsser, og så har han investeret i en pallegaffel.

"De putter kalken op i palletanke, så min pallegaffel kan dreje rundt, så jeg kan tømme palletanken op i vognen", siger Jørgen Sørensen.

Ud over den gratis kalk til markerne, er der også fordele i hjemmet, nu hvor drikkevandet indeholder mindre kalk.

Kaffemaskinen skal ikke afkalkes nær så ofte, og der er mindre kalk på badeværelset. Man kan dog ikke smage det på vandet, siger han.

"De siger, at man også burde kunne spare på sæbe i vaskemaskinen, men det skal man lige vænne sig til. Nu er det ikke mig, der vasker tøjet så tit, men selv om det er to år siden, de begyndte af filtrere vandet, så er vi stadig vant til at bruge en hætte fuld sæbe til en maskine", siger Jørgen Sørensen.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle