Landmand i Bruxelles: Ny støttemodel vil være win-win

Venstres Asger Christensen arbejder aktivt for at få ny model for landbrugsstøtten ind i EU's landbrugspolitik.

Både landmænd og natur ville få gavn af at omlægge landbrugsstøtten efter den såkaldte bruttoarealmodel.

Det mener landmand og EU-parlamentariker Asger Christensen (V), der lige nu arbejder aktivt for at få modellen med i den kommende landbrugspolitik i EU.

Det er en model, der går ud på, at en markblok, der er landbrugsjord, kan beholde sin støtte, selvom der skulle gro natur på marken.

"For det første slipper vi landmænd for at sidde og nørkle med, om 0,02 eller 0,03 hektar af en mark nu også er blevet lidt tilgroet eller lignende. Det er problemet med den nuværende nettoarealmodel, at man risikerer at miste støtte, hvis det ikke er ren agerjord", siger Asger Christensen og tilføjer:

"Vi kender alle sammen det med, at nu skal man bare have pløjet helt ud til kanten, selvom det er galimathias, men man vil ikke miste støtte".

"Vi slipper desuden for en masse kontrol af, om kravene nu også er opfyldt".

landbrugsstøtte til ikke-landbrugsjord

Fødevareminister Mogens Jensen (S) erklærede i september til LandbrugsAvisen, at han støtter op om modellen og vil arbejde på at gøre den til en del af EU's landbrugspolitik.

Blandt andet med et argument om, at det vil øge natur og biodiversitet, og det glæder Asger Christensen, at regeringen viderefører politikken på området fra den tidligere regering.

Med modellen vil ikke-landbrugsjord jo så modtage landbrugsstøtte. Skal landbrugsstøtte ikke gå til landbrugsjord?

"Selvfølgelig skal det dét, for grundtanken med landbrugsstøtte er at sikre tilstrækkelige, gode og bæredygtige fødevarer i EU. Men hvis vi kigger lidt længere frem, så bliver det også landmanden, der skal levere biodiversitet, både med dyr og natur. Med den her model slår vi to fluer med ét smæk, fordi man støtter begge dele", siger Asger Christensen.

Men risikerer vi ikke, at der i nogle lande vil blive store områder med natur, som modtager støtte, der ellers er beregnet til landrug?

"Pengene bliver jo de samme - der kommer ikke flere ud eller ind. Det vil give mere natur, det tror jeg helt sikkert bliver virkeligheden. Men her og nu opnår vi både, at det bliver mere simpelt at håndtere, og vi får mere på biodiversitet", siger Asger Christensen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle