Landmand i Tjele: Vårbyg giver et ton bedre end normalt

Regnen er faldet helt perfekt i år, og sammen med det lune vejr har der været rigtig fine udbytter.

I Tjele på bedriften Egelund / LB Heltzen Aps har familien Heltzen været i gang med at høste 28 hektar vårbyg af sorten Planet. Udbyttet gav 7,6 ton pr. hektar, og det var særligt godt, fortæller bedriftens primære ejer Rasmus Heltzen.

"Det ligger højere i år - vi har nok lagt et ton oven i, hvad vi plejer at få ind. Det skyldes især, at der har været regn på det rigtige tidspunkt. Afgrøden har slet ikke manglet vand, og så har det været rimelig lunt", siger han.

Et godt år

Ejerstrukturen i Egelund/LB Heltzen Aps er en smule speciel. Det er Rasmus Heltzen, der primært driver gården med 500 hektar planteavl og 400 malkekøer. Hans far er dog stadig medejer, og så har han to brødre, som begge kun er en del af bedriften på det økonomiske plan.

"Min far er stadig med i driften, men han har primært med malkekøerne at gøre. Man kan godt kalde det et langsomt generationsskifte, for lige nu er det hele kørt over i et selskab", siger Rasmus Heltzen.

I årets markplan har de ud over det gode udbytte i vårbyggen også haft et godt år med både vinterhvede og vårhvede. Vårhveden er med i sædskiftet for første gang, og den har givet overraskende godt ift., hvad de havde troet, siger Rasmus Heltzen. Igen skyldes det formentlig årets gunstige vejrforhold.

Tvivlsomme kartofler

Kornhøsten er netop overstået på bedriften, så nu mangler de bare majs og kartofler. Og det ser knapt så godt ud med bedriftens 32 hektar kartofler, lyder vurderingen.

"Der har været nogle prøveoptagninger, der var knapt så gode. De blev godt nok også taget lidt tidligt, så vi tog nogle andre for nylig, som så lidt bedre ud, men nu må vi se", siger Rasmus Heltzen.

Selvom det ikke ser helt godt ud, er det heller ikke katastrofalt. Men kartoflerne har ikke været så vild med det varme vejr, har en konsulent fortalt Rasmus Heltzen. 

"Når det er rigtig varmt, så går de lidt i stå med at udvikle sig, fik jeg at vide", siger han.

Kæreste: Jeg vil være en del af det

Qua familiekonstruktionen på bedriften, bor Rasmus Heltzens forældre stadig i stuehuset, mens han er rykket ind i et andet hus nær bedriften. Han bor med sin kæreste Rikke Bundgaard Tolstrup og sønnen Anton på halvandet år, der har været med i høsten for første gang i år.

"Det er hyggeligt at være med ude med maden i marken, når de arbejder til sent. Jeg synes, det betyder helt vildt meget, at vi er så stor en del af høsten som muligt. Anton har også været med i mejetærskeren, men han synes bedre om traktoren", siger Rikke Bundgaard Tolstrup.

De har en fordeling, hvor det for det meste er svigermor, der laver høstmaden, og Rikke der kører den ud i marken.

Rikke Bundgaard Tolstrup deltager i 'Skyd Høsten bedst' med sine indsendte billeder.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din viden om høstsikkerhed i høstquizzen og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air 2 drone til en værdi af 7.990 kr. Prøv høstquizzen her: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Skyd høsten bedst:

  • Præmien er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.
  • Ugevindere får tilsendt en stor Skyd høsten-lagkage, værdi 1.000 kr.
  • Ugevindere trækkes fra uge 28.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om en Beolit 17 ultimativ bluetooth-powerhøjtaler til værdi af ca. 4.000 kr.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om 5 x 1 årsabonnement på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller Traktortech, værdi op til 1.492,50 kr.

Skyd høsten først:

  • Skyd en af de 13 afgrøder først og vind et SuperGavekort til GoGift, Danmarks største gaveportal på 800 kr.
  • Årets 13 afgrøder: Vinterbyg, vinterraps, triticale, vårbyg, vinterhvede, rug, havre, alm. rajgræs, rødsvingel, engrapgræs, hvidkløver, spinat til frø og hestebønner.

Skyd bedste video:

  • Skyd bedste høstvideo og vind en Apple IPhone 11 Pro 64GB til værdi af ca. 8.499 kr.
  • Videoen må maks. være 6 minutter lang og må ikke indeholde musik, du ikke har rettigheder til.

Sådan deltager du:

Emneord

Skyd Høsten 2020

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle