Landmand kan sejle på mark: Stoppet drænrør bliver ordnet fra jolle

I Vendsyssel har regnen betydet en stoppet drænbrønd og en vandstand på næsten tre meter på en græsmark, der nu er til at sejle på.

Det var på noget alternativ vis, at Lene og Palle Basballe Jensen torsdag tjekkede deres drænbrønd i en af deres græsmarker.

Parret, der ejer en konventionel malkebedrift ved Vendsyssel, havde pludselig fået en del vand 'i baghaven' og mistænkte, at en stoppet brønd var synderen.

Men med en vandstand på 2,5 - 3 meter på det dybeste sted var det ikke lige sådan at komme til brønden. Derfor fik Palle Basballe Jensen lov til at låne en lille glasfiber-jolle af en nabo, der har en put and take sø i nærheden.

"Vi havde fået et kraftigt regnskyl, og der havde samlet sig en masse overfladevand. Normalt har det ingen problemer med at løbe væk, så vi mistænkte at brønden var stoppet til", siger Palle Basballe Jensen, der ikke husker at have haft så meget vand liggende på sin mark i 10 år.

Med i båden fik Palle Basballe Jensens bror, der sommetider hjælper til på gården, et langt rør, så han kunne mærke sig frem til, hvor brønden præcis var. For selvom Palle kender sine marker godt, gjorde vandet det til lidt af en udfordring at få ordnet brønden.

Det lykkedes dog brødrene at få fat røret ned i brønden, så luftgennemstrømingen forhåbentlig kan hjælpe vandet videre. Ellers må Palle Basballe Jensen igang med at lave et større hul i drænets hovedledning.

"Vandstanden er sunket lidt, men det går ikke stærkt endnu, siger landmanden og fortæller at søen på marken er ved at være omkring en hektar stor.

"Plan B er at leje en pumpe for at få vandet væk, så vi kan komme ned og se, hvad der er galt og reparere drænet".

På Holtegaard har parret 140 malkekøer af røde dansk malkerace, 15 simmentaler-moderdyr og 165 hektar med græs, korn og majs.


Det er Palle Basballe Jensens bror, der sidder i båden, mens Palle selv står på breden og dirigerer og holder i det tov, der er sat fast på båden. Foto: Lene Basballe Jensen


Det er 10 år siden, at Palle Basballe Jensen kan huske, at have haft så meget vand på græsmarken, hvor der om sommeren går goldkøer og kvier. Foto: Lene Basballe Jensen

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle