Landmand mangler mejeri, der vil overtage hans mælk - ellers må dyrene slagtes

I syv år har Tobias Christensen kæmpet for at få sin økologiske gedefarm til at køre rundt, men nu står dyrene til at skulle aflives, hvis ikke han kan finder et nyt mejeri inden april.

Den 26. marts er en skæbnesvanger skæringsdato for Tobias Christensen.

Den dag, ophører hans kontrakt med Tebstrup Gedeosteri, og derfor leder han nu med lys og lygte efter et nyt mejeri, der vil overtage mælken, som han kan levere fra sine 250 økologiske malkegeder.

- Vi står i en situation, hvor kontrakten er blevet opsagt, og vi derfor mangler afsætning om små ti dage, siger Tobias Christensen, der har grundlagt og driver gedebedriften Nørgaards Geder.

Tobias Christensen vurderer, at han selv kan holde gården kørende og opbevare mælken i omkring en uge, men finder han ikke et nyt mejeri, må dyrene i yderste konsekvens slagtes.

- Der er ikke så meget andet at gøre, jeg kan ikke leve af selv at skulle drikke al den mælk, siger han.

- På mange måder vil jeg egentlig bare gerne kunne beholde mine geder, siger Tobias Christensen.

Derfor har han allerede kontaktet en del mejerier, og der har da også været vist interesse fra et par stykker, men ikke nok til, at der er landet en aftale endnu. 

- Jeg leder sådan set bare efter et nyt mejeri, der kan give mig noget sikkerhed. Det må gerne være dansk, men om det er økologi eller konventionel, det er lige meget. Jeg hælder mest til økologi, men jeg kan stadig drive min gård efter de økologiske principper, selvom jeg skal levere konventionel mælk, siger Tobias Christensen, der prioriterer god plads og masser af frisk græs til sine dyr.

Svært marked

Det er syv år siden Tobias Christensen startede Nørgaards Geder. I dag laver han omkring 200 ton økologiske gedemælk om året, men det er har bestemt ikke været nemt, at banke en forretning omkring gedemælk op i Danmark.

Der er stadig mange fordomme om og modvilje mod gedemælk, som mange, ifølge Tobias Christensen, bilder sig ind smager af uld eller buk.

Det har han selv forsøgt at ændre ved ofte at holde åben-gård arrangementer, invitere folk på besøg og tage på madmarkeder.

Afregningspriserne lå dog i en årrække for lavt til, at de økologiske gedemælksbedrifter kunne hænge sammen økonomisk, og i 2020 kastede Tobias Christensen sig derfor ind i kampen for at få hævet afregningsprisen på økologisk gedemælk - hvilket bar frugt.

Tebstrup Mejeri svarede dengang, at en højere pris krævede flere dyr og mere mælk.

Flere af hans landmandskolleger med geder har da også måtte indstillet produktionen siden, men selv har han holdt fast.

- Vi var 18 gedefarme, da jeg startede, og nu er vi en 7-8 stykker. Mange har måtte dreje nøglen om, fordi priserne ikke er for gode, siger Tobias Christensen. 

- Jeg synes, det er synd, hvis det ikke kan lade sig gøre, at producere gedemælk i Danmark. Der er så mange kvaliteter ved gederne, som er overset herhjemme. Mange forbinder stadig gederne med et besøg i zoologisk have, men mange der ikke kan tåle komælk, kommer og køber gedemælk hos os, siger Tobias Christensen. 

Gedemælk er ikke laktosefrit, men han oplever, at nogle af dem, der er laktoseintolerante, kan tåle gedemælken. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle