Landmand med hård kritik af sit tidligere parti over ensidig paneldebat

Radikale Venstre inviterer sine medlemmer til debat med Greenpeace, vegetarforening og økologisk landmand. Det vækker harme hos landmand, der forlod partiet i sommer.

Den markante landmand og naturforkæmper Henrik Bertelsen meldte sig i sommer ud af Radikale Venstre og smækkede med døren.

Nu kommer han på Facebook med en hård kritik mod sit gamle parti, som er antændt af en paneldebat om fremtidens landbrug, som partiet afholder torsdag.

I panelet skal sidde partiets landbrugsordfører Zenia Stampe samt Kristian Sloth fra Greenpeace, Rune-Christoffer Dragsdahl fra Dansk Vegetarisk Forening, økologisk landmand Torsten Wetche og Ulrich Kern fra virksomheden Organic Plant Protein, der laver planteprotein.

"Jeg tænker da, det bliver en spændende og og nuanceret debat med den indledning og det bredt sammensatte panel", lyder det i en ironisk kommentar fra Henrik Bertelsen til panelet, hvor han fortsætter:

"Man skal jo ikke rode sig ud i noget der kan ødelægge ens holdninger - heller ikke når man kalder sig et evidensbaseret parti".

må ikke herske tvivl

I Facebook-indlægget svarer Zenia Stampe, at hun gerne ser, at man kan nå for målene for klima, kvælstofreduktioner, dyrevelfærd og biodiversitet gennem dialog med landbruget.

"Men der kan ikke herske tvivl om målene", skriver ordføreren i en kommentar, mens hun fortsætter i tråden:

"På klima handler det om ca 8 megaton og i fht kvælstof omkring 20.000 ton".

lyt til flere og andre

I en længere kommentar uddyber Henrik Bertelsen, der engang blev kaldt den sidste radikale husmand, sin kritik af sit tidligere partis paneldebat:

"Her har vi så endnu et eksempel på, hvor RV er nu. Man inviterer et panel, der kan underbygge nøjagtigt det, I mener i forvejen. Og tag bare biodiversitet som område - her er der ingen i panelet med indsigt i det", skriver landmanden, der fortsætter:

"Så kære Zenia, hvis du og I vil dialogen, og hvis I ønsker viden, evidens og indsigt, så skal I søge dialogen, og I skal lytte til flere end dem, der har nøjagtigt samme holdning, som du og I har".

Faktaboks

Sådan lyder invitationen til medlemmerne i Radikale Venstres Dialogforum for Grøn Omstilling:

"Forstil dig et landbrug, hvor driften foregår på en måde, der holder jorden frugtbar for kommende generationer. Et landbrug, der understøtter biodiversiteten, og hvor udledningen af klimagasser og det globale footprint er reduceret til et minimum takket være fokus på innovative fødevarer og dyrkningsmetoder. Hvor der er kommet styr på udledningen af næringsstoffer, og produktionen af husdyr sker med respekt for dyrenes naturlige adfærd.

Landbruget spiller en afgørende rolle - både når det handler om at nedbringe CO2-udledningen og når det handler om at øge biodiversiteten. Det vigtige spørgsmål er, hvordan vi får et reelt bæredygtigt og naturnært landbrug, og hvad det kræver af politiske tiltag?

Kom med til onlie debat om fremtidens landbrug, hvor vi ser på de muligheder, vi allerede kender til, og dem vi måske stadig mangler:

  • Zenia Stampe, landbrugsordfører, RV
  • Ulrich Kern, Organic Plant Protein (ambitiøst økoerhvervseventyr med forarbejdet ærte- og hestebønneprotein, der ligner kød)
  • Kristian Sloth, Landbrugspolitisk rådgiver, Greenpeace
  • Rune-Christoffer Dragsdahl, Generalsekretær, Dansk Vegetarisk Forening
  • Torben Wetche, Økologisk landmand."

Emneord

politik

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle