Landmand med opfordring: Giv byens børn en tur i mejetærskeren

Det vil gavne landbrugets omdømme, hvis byens børn kan komme forbi marken og få en køretur i mejetærskeren, foreslår landmand.

I starten af årets høstsæson blev landmand Niels Eghøj i Skibby kontaktet af en mor fra Amager i det indre København. Hun havde forgæves ringet rundt til samtlige landmænd på Sjælland for at høre om hendes søn på 10-12 år måtte komme med en tur ud og køre mejetærsker. 

Det krævede også tre forsøg, inden Niels Eghøj sagde ja.

"Moren var meget vedholdende, og det endte med, at sønnen i sidste uge var med ude og køre. Han sagde ikke et ord gennem hele turen. En time senere sagde han så, at nu måtte vi stoppe, for han havde altså en aftale med sin moster om at se hendes nye hundehvalp", fortæller Niels Eghøj.

Moren var med og sad i marken, indtil sønnen havde kørt færdig - de virkede meget taknemmelige for turen. Siden da har Niels Eghøj tænkt over episoden, og har nu et klart budskab til alle landmænd.

"Inviter byens børn med en tur i mejetærskeren. Jeg ved godt, at vi har rigtig travlt i høsten, men når vi nu ikke har åbent hus arrangementer i år, så burde vi have tid til det", siger han.

God omtale til landbruget

For børnene er det en helt igennem fantastisk oplevelse at komme ud på landet og køre med i en mejetærsker. Og så er det endda en sikker måde at være med i landbruget, fordi når man først sidder i førerhuset, er man i sikkerhed, siger Niels Eghøj.

"Det er positiv omdømme til landbruget. For en gangs skyld er vi ikke skrækbilledet om, at det er os, der kører med gylle. I stedet kan børnene komme med ud på marken, og opleve hvad gyllen bliver til", siger Niels Eghøj.

Det kan udviske mange fordomme, som børnene kan gå rundt med og i stedet skabe et rum, hvor børnene kan stille alle deres spørgsmål om landbruget, siger han.

"Vi får en direkte kontakt med børnene, som får en anden fortælling om, hvad landbruget er. Jeg tror, det ville blive populært", siger landmanden.

Niels Eghøj driver 150 hektar planteavl i Skibby, hvor han også driver overnatningsstedet Fagerholt Bondegårdsferie. Ved siden af det er han økonomikonsulent i Nordsjællands Landboforening.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle