Landmand om besværlig høst: "En flæskesteg får humøret op"

På Vesterkærgaard I/S serveres der god gammel dansk mad til høstfolkene og æbleskiver når høsten er i hus.

Selv om høsten er en travl tid, så skal der alligevel være plads til at hygge sig, mener de på Vesterkærgaard I/S ved Brovst. Og hygget blev der da de forleden tog en pause fra hvede høsten for at spise aftensmad.

"Lige så snart det er høst og så tid, med overarbejde, så er det tradition, at der bliver serveret et måltid varm mad til aften. I høsten er det en tradition, at det helst kommer ud i marken. Så holder vi gerne en velfortjent pause og nyder maden i fællesskab. Det er hyggeligt og afstressende i en ellers travl periode" fortæller Merete Dahlgaard, der har indsendt billedet.

På billedet det flæskesteg der er på menuen til stor glæde for alle. Det er Merete Dalgaards far der sidder i midten og stående er det hendes mor og mand. De to andre mænd på billedet er deres nye elev fra i år, samt deres faste høsthjælper.

"Flæskesteg er hvert år på menuen og falder altid i rigtig god jord hos alle mand. Ellers er det meget de gode gamle danske retter der bliver disket op med som f.eks. bøf med bløde løg, frikadeller, karbonader eller andet. En anden fast tradition vi har i familien, er en som min far har taget med fra hans forældre. Den dag vi er helt færdige med høsten bliver der samme dag serveret varme æbleskiver til alle de ansatte og nærmeste familie," fortæller Merete Dahlgaard.

Merete Dahlgaard er anden generation på Vesterkærgaard I/S. Gården ejes og drives i samarbejde med hendes far Poul Dahlgaard.

"I 2009 tog vi en ny svinestald i brug, som blev bygget som barmarksprojekt efter at Vesterkærgaard i mange år havde været malkekvægsbesætning. Min far solgte malkekvoten i 2003 og har siden salget af kvoten haft kviehotel i den gamle kostald. Jeg kunne godt tænke mig at blive selvstændig landmand og drive min fødegård videre, men min interesse var hos søerne og smågrisene, så min far synes det kunne være spændende at få sådan et projekt stablet på benene. Så foruden kviehotellet, som har ca 110-130 kvier, har vi  580 årssøer, med salg af smågise ved 30 kg og feder ca. 1800-2000 slagtesvin årligt på anden ejendom. Alle svinene er UK-godkendte," oplyser Merete Dahlgaard.

Foruden eget jordtilliggende har de på bedriften forpagtninger og pasningsaftaler, som gør at der dyrkes omkring 500 hektar med henholdsvis hvede, byg, havre og raps.

Officielle tal: Høsten 2017 rammer rekordniveauMark 14. december · 08:47

"Høsten i år har indtil videre ikke været så nem, som vi havde turdet håbe på. Den har været præget af meget regn, som har givet nogle bløde marker. Meget af vores jord har i gammel tid været fjord, men er med tiden blevet inddæmmet, hvilket betyder at vores marker ligger lavt og jorden er af god bonitet og derved meget tung til trods for det er veldrænet. Vi håber på en længere periode med tørt og varmt vejr, så vi kan få det sidste af høsten godt i hus. I år er vi særligt glade for at vi har gode tørringsfaciliteter til det våde korn. Det våde vejr har også givet problemer med at få gyllen kørt ud, på de marker hvor vi skal have sået raps, uden at de efterlod store strukturskader med de tunge gyllevogne.," oplyser Merete Dahlgaard.

Trods den besværlige høst så ser udbytterne ud til at ligge over middel i forhold til hvad de normalvis avler. 

"Rapsen gav 4,8 ton pr hektar og hveden ligger på ca. 8,5 ton pr. hektar," fortæller Merete Dahlgaard. 

Merete Dahlgaard deltager i Skyd høsten bedst. Her kan hun både vinde en høstlagkage til hele høstholdet samt hovedpræmien, i form af en høstfest til en værdi af 25.000 kr. Vil du også deltage Skyd høsten? Så klik her.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækingen om en super sej DJI Phantom 3 Advanced drone til en værdi af 6000 kr: www.gjensidige.dk/landbrugsliv

Mere om temaet

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu