Landmand overrasket: Både Arla og Danske Bank får kredit for hans vindmølle

Eksperter sår tvivl om, hvem der kan tage klimakreditten for, at der bliver opsat eksempelvis vindmøller, solceller og andre klimatiltag på gårdene. Landmand er selv forvirret.

På landmand Niels Kristian Bisgaards mark står en vindmølle, der blandt andet producerer strøm til hans malkestald.

Resten af strømmen sælges videre, og derudover har han også solgt det såkaldte grønne certifikat "oprindelsesgarantien", det vil sige et certifikat, der garanterer at der et sted i det europæiske elnet er produceret "grøn strøm" svarende til det givne certifikat. Denne har landmanden solgt til Danske Bank, der markedsfører sig på at bidrage til den grønne omstilling. Det skriver Tv2.dk.

Der er bare et problem, mener to eksperter, som Tv2 har talt med. Arla, som landmanden leverer til, profilerer sig nemlig også på sin hjemmeside med, at mejeriets landmænd producerer grøn strøm. Dermed mener eksperterne, at to virksomheder hiver klimakreditter ud af den samme vindmølle.

"Det er svært gennemskueligt. Borgere kan ikke finde ud af det. Virksomheder kan ikke finde ud af det, og politikere bliver narret til at tro, at vi er mere grønne, end vi er. Der skal ryddes op i markedet", siger Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet til Tv2.

Landmand Niels Kristian Bisgaard er selv forvirret, og udtaler, at han ikke kan gennemskue teknikken i at to skal kunne tage æren for den grønen strøm. Arla derimod er uenig og mener, at de blot gør opmærksom på, at deres landmænd producerer grøn strøm, og dermed ikke tager kreditten for noget, Danske Bank har købt.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle