Landmand ramt af beskyttet natur hos naboen: Skal halvere sin kyllingeproduktion

Beskyttet paragraf-3 natur på naboens marker betyder, at kyllingeproducent Jørgen Nørgaard skal halvere sin kyllingebestand.

I mere end 50 år er der blevet produceret kyllinger på ejendommen i Øster Grønning ved Skive Fjord, som slagtekyllingeproducent Jørgen Nørgaard overtog i 2005.

Men nu er hans produktion truet af planter på naboejendommens græsmarker.

Det skriver Fjordland i en pressemeddelelse.

Skive Kommunes biologer har nemlig udpeget en nærliggende slugt ned mod fjorden som næringsfattigt overdrev, der skal beskyttes efter Naturbeskyttelseslovens paragraf 3.

Arealet, der hver sommer afgræsses af kvier, er ejet af kvægavler Laust Thordal-Christensen, Øster Grønning.   

"Det går umiddelbart ikke udover min produktion, men rammer min nabo, der står til at få halveret sin produktion af slagtekyllinger uden at få erstatning, fordi der angiveligt er fundet nogle sjældne planter på min jord. Jeg har derfor klaget over udpegningen til paragraf 3-areal", siger Laust Thordal-Christensen i meddelelsen. 

Han var ikke selv klar over, at jorden havde ændret status, før Jørgen Nørgaard gjorde sin nabo opmærksom på problemet.

Det skete efter, kommunens biologer havde taget kontakt til kyllingeproducenten og oplyst om udpegningen. Som nabo til sårbar natur skal ammoniakudledningen fra kyllingestaldene nu reduceres drastisk.

"Men da det er min nabos jord, er jeg efterladt uden mulighed for at søge erstatning eller ret til at klage over udpegningen", siger Jørgen Nørgaard, der må halvere sin besætning og faktisk frygter at det på sigt kan lukke hans produktion.

Rejses i Folketinget

Sammen med repræsentanter fra Agri Nord og Fjordland, inviterede kyllingeproducenten derfor mandag to nordjyske folketingsmedlemmer på besøg for at se nærmere på problematikken. 
 
Både Torsten Schack Pedersen og Anne Honoré Østergaard, der begge er valgt for Venstre, er klar til at stille spørgsmål til miljøministeren i sagen.

"Vi synes jo alle, at det er fint med udpegningen af natur, men der er ingen, der ønsker det, hvis det samtidigt rammer naboens landbrug. Erstatningsfri ekspropriation er derfor en hindring for mere natur", siger Torsten Schack Pedersen til Fjordland.

Torsten Schack Pedersen fortæller, at han allerede sidste efterår som medlem af Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg spurgte miljøminister Lea Wermelin (S) om mulighederne for at klage over og søge erstatning for paragraf-3-udpegninger på naboarealer.

Ifølge ham, svarede ministeren, at naboer og andre omkringboende ikke er klageberettigede. 

Producenterne håber nu, at få problematikken bragt op i forbindelse med Folketingets forhandlinger om udmøntningen af sidste års landbrugsaftale.  

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle