Landmand ramt af sprøjteforbud: "Sørgeligt, at vi er nødt til at gå i retten"

Landmand Jens Anker Boje glæder sig over, at L&F har valgt at lægge an i Beder-sagen, men er frustreret over, at der nu kan årevis, før han for afklaring.

Primærbestyrelsen i Landbrug & Fødevarer har onsdag besluttet at lægge sag an mod Miljø- og Fødevareklagenævnet i den såkaldte Beder-sag.

Sagen drejer sig om et sprøjteforbud, som Aarhus Kommune har påført ni landmænd i Beder-området.

En af dem er Jens Anker Bøje, og selvom han er tilfreds med L&F's beslutning, er det langt fra et drømmescenarie for ham.

"Det er sørgeligt, at vi er nødt til at køre den her sag for at holde på vores rettigheder. Retssagen er overhovedet ingen trøst, for sagen kan let komme til at strække sig over flere år, hvor vi må leve med en lavere indtjening", siger landmanden til landbrugsavisen.dk.

Jens Anker Bøje sammenligner sagen med en overenskomstforhandling, hvor den ene part, Aarhus Kommune, uden kompensation sænker de berørte landmænds indtjening.

"Vi har på en måde en overenskomst med staten og EU, hvor vores rettigheder og pligter er beskrevet. Nu bliver den så ændret, uden at vi kan gøre noget som helst", Jens Anker Bøje og fortsætter:

"Havde det været 3F, var der strejke, indtil der blev fundet en løsning. Vi kan bare leve med at få hevet en del af vores indkomstgrundlag væk under os og så vente på, at der kommer en afgørelse om måske 4-5 år".

Jens Anker Bøje er overbevist om, at uanset sagens udfald vil den tabende part anke sagen, og derfor forventer han en lang retssag.

"Jeg synes, det er urimeligt, at vi ikke må sprøjte, og at vi nu skal vente i flere år på en endelig afklaring og en eventuel kompensation", siger han.

Sprøjteforbuddet er trådt i kraft for Jens Anker Bøje og de otte andre landmænd. De har alle afvist Aarhus Kommunes tilbud om en kompensation på 50.000 kr. pr. hektar.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle