Landmand reddet af havet - undgik store udbyttetab

Flere æbleplantager på Fyn og i Jylland har fået store frostskader i år - men hos Fejø Frugt er de gået udenom skaderne. Det er havets fortjeneste, siger frugtavler.

Det kolde forår har været et problem for mange frugt- og bæravlere rundt omkring i Danmark. Senest har æbleplantagerne meldt ud, at der har været store frostskader i mange dele af landet.

Anderledes står det til på den lille ø Fejø, som ligger i Smålandsfarvandet nord for Lolland.

"Vi har en ganske udemærket høst - der er en lille smule frostskader på omkring fem-seks af vores 50 hektar æbler," siger Laust Spandet Jensen fra Fejø Frugt, som dyrker 80 hektar æbler, pærer og blommer på øen - eller næsten 1/16-del af øens fulde størrelse.

Det handler om havet

Grunden ligger, ifølge Laust Spandet Jensen, hos geografien. Mindre øer har nemlig et andet klima end resten af landet.

"Havet omkring os gør, at klimaet er lidt mildere. Derfor har vi ikke fået de store frostskader," mener Laust Spandet Jensen.

"Den smule, vi har fået, har vi kompenseret ved at lade et par æbler blive i toppen af de skadede træer. Det minder faktisk om en fuld høst."

Frugten fra Fejø

Også blommerne og pærerne er gået nogenlunde udenom frostskader.

Halmkrise i Sverige: Priser 50 procent over normalen 10. december · 10:00

"Blommerne ligger nok lidt under middel, og pærerne er en helt jævn høst - hverken dårligt eller godt udbytte," siger Laust Spandet Jensen.

Det milde klima mener Laust Spandet Jensen også er grunden til de mange frugtplantager på Fejø.

"Efteråret er langt og varmt, så frugterne modner over længere tid, og de kolde nætter kommer senere. Samtidigt har vi 200 flere solskinstimer end resten af landet i gennemsnit, og det giver alt i alt frugter, som har mere sukker og syre."

LandbrugsAvisens journalister, Aske og Victoria, er på Danmarkstur i de næste par uger og er på jagt efter lokale fødevarer.

Stadig flere fødevarer sælger sig selv med, hvor de kommer fra. Men hvordan gør man lokale fødevarer til en god forretning, og hvad gør producenterne anderledes? Det er nogle af de spørgsmål de forsøger at få svar på. Læs mere i LandbrugsAvisen og hold øje med, hvor Aske og Victoria er i næste uge. Vi modtager gerne ideer til, hvor de skal dreje forbi.

http://landbrugsavisen.dk/files/styles/article_scaled/public/jagten_logo_mindre_2.jpg?itok=MEzltrHI

Mere om temaet

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu