Landmand rystet over anklage om vanvidskørsel: "Ekstremt uanstændigt"

Landmand Knud-Erik Clausen blev ekstremt skuffet da han læste syv landboformænds indlæg om unges vanvidskørsel og kalder det uanstændigt.

"Under overskriften "Vi skal ha´ stoppet de unges vanvidskørsel nu" føler formændene fra syv landboforeninger sig berettigede til - på baggrund af fire uheld - at rette uhæmmet kritik af vores dygtige og engagerede medarbejdere". 

Sådan starter landmand Knud-Erik Clausen i et debatindlæg sendt til LandbrugsAvisen efter avisen og flere andre medier har bragt historien siden i torsdags. 

"Jeg var rystet da jeg læste det. Hele måden hvorpå de går ud og udtaler sig er ekstremt klumret", siger Knud- Erik Clausen til landbrugsavisen.dk.

Han mener, ikke at landbruget som erhverv, kan være det bekendt. 

"Det er det vi præsenterer vores medarbejdere for. Alle over en kam. Det er ekstremt uanstændigt. Det er det, jeg anfægter", siger han.

Knud-Erik Clausen er planteavler med 400 hektar ved Maribo. Han har ejet bedriften i 38 år og har i øjeblikket en medarbejder ansat. 

Budskab hænger ikke sammen

En af hans pointer er, at henvisningen til de fire uheld stort set ikke sammenhæng med formændenes budskab.

Knud-Erik Clausen kender helt konkret til det ene uheld, der omtales, fordi det foregik på hans hjemegn, nær Maribo på Lolland. 

" Der var der tale om en personbil, der ikke overholdt sin ubetingede vigepligt og kørte direkte ud foran en gyllelastbil. Her var det alene pga. den kompetente chauffør på gylletransporten, som det lykkedes at undvige personbilen, at den pågældende ulykke ikke fik dødelig udgang", skriver han og supplerer efterfølgende:

"Den chauffør sætter man jo i bås med helt andre ulykker", og det synes jeg er dybt kritisabelt". 

Knud-Erik Clausen skriver i sit indlæg, at ifølge formændenes påstand foregår vanvidskørslen på baggrund "af litervis af energidrik, et karton smøger eller måske det der er endnu værre", hvad der så end menes med det ?

En påstand der ikke er værdig og direkte injurieberettiget, mener han. 

Deltager i arbejdsgruppe

De seneste 12 år har Knud-Erik Clausen været med i en arbejdsgruppe for primærlandbrugets trafik, som er sammensat af repræsentanter for landbrugets organisationer. Han er eneste landmand i gruppen.

Gruppens arbejde resulterede blandt andet i 2017 i udgivelse af en rapport fra Havarikommissionen omhandlende "Traktorulykker" (Rapport nr. 14)

"Gennem tæt dialog årligt med de respektive myndigheder, politi samt vejmyndigheder, gør vi konstant en indsats for at minimere uheld.  Rapporten har dybdeanalyseret 25 trafikulykker, hvor landbrugskøretøjer har været involveret. Det har helt utraditionelt været behov for at tage udgangspunkt i tre års uheld pga. de få uheld, samlet set dækkende to procent af alle personskadeulykker i trafikken. Rapporten peger på især venstresvingsulykker, manglende eller ikke tilstrækkelig tegngivningsapparater, lygter, spejle m.m. som ulykkesårsag", skriver Knud-Erik Clausen.

Rapporten nævner altså ikke på ét punkt de pågældende formænds påstande, pointerere Knud-Erik Clausen og disse påstande er derfor direkte usaglige, udokumenterede og uværdige for vores erhverv, mener han. 

"Et sådan udokumenteret, og usaglig angreb på vores dygtige og engagerede medarbejdere må vi alle i erhvervet tage kraftig afstand fra. Vi skylder vores medarbejdere en uforbeholden undskyldning, hvor især de pågældende formænds udmeldelse, desværre har afstedkommet en uhørt og uberettiget hetz på de sociale medier", skriver han og ønsker alle et fortsat godt og sikkert forår. 

Brancheorganisationen DM&E kritiserede i en pressemeddelelse fredag også formændenes udtalelelser.

"DM&E mener, at sikkerheden skal være i højsædet, men samtidig mener de at syv landboformænd hænger deres medlemmer uretfærdigt ud", lød det fra cehfkonsulent for DM&E Agro, Henning Sjørslev Lyngvig.


 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle