Landmand: Sådan udnytter jeg mine gamle stalde optimalt

Mælkebonde Klaus Nielsen døjer problemer med for små sengebåse og slidt malkestald. Alligevel håber han, at hans måde at udnytte rammerne på, kan inspirere andre.

I Brædstrup I Østjylland står mælkeproducent Klaus Nielsen og kæresten for en bedrift med 380 sortbrogede malkekøer. Dog er staldene fra 1996 og oprindeligt bygget til 180 køer. Derfor opstår udfordringen i for små sengebåse til for store køer i en efterhånden godt brugt malkestald.

"Det er mest rammerne i staldene, der har ændret sig . Vi bruger meget tid på vedligeholdelse, for det et 20 år gammelt anlæg, og det kan vi godt mærke efterhånden," siger Klaus Nielsen.

Få mest ud af det

31. maj og 01. juni arrangerer LMO Rådgivning bedriftsbesøg, hvor Klaus Nielsen er en af værterne. Arrangementet sætter fokus på fremstillingspris på mælk og grovfoder, hvor LMO vil komme ind på de indsatsområder, udfordringer og handlingsplaner, der bliver arbejdet med på gårdene.

Her får de besøgene lov til at gå i kroge og detaljer på Klaus Nielsens gård og stalde. Selvom det er ældre bygninger, ser landmanden det ikke som en begrænsning. For at opnå de bedste resultater, har han ejet deres 340 hektar jord ud til en nabo, som passer og plejer deres græs og majs. Ligeledes flyttede han i 2000 sine kvier til en lejet stald i nærheden, så bedriften kunne udvides. 

Køerne yder 11.000 tons mælk pr. ko om året. På trods af den ekstra køretid, håber Klaus Nielsen, at hans måde at udnytte staldene på, kan inspirere andre landmænd ved det kommende bedriftbesøg.

Professor: Hospitalsansatte slæber ikke husdyr-MRSA med på arbejde 14. december · 11:18

"Vi vil vise, at man godt kan få mest muligt ud af det man har, selvom det er et ældre anlæg. Tit kommer folk ud og besøger helt nye anlæg, så et eller andet sted er det godt at se et ældre anlæg, som stadig fungerer," siger 33-årige Klaus Nielsen.

VIL GERNE VÆRE ÅBEN

Det er ikke første gang, at gården åbner op for besøg. Sidst var  2012, hvor Klaus Nielsens far stod for bedriften, hvor 150 besøgende dukkede op. Klaus Nielsen fortæller, at der er et godt arbejdsmiljø på gården, og derfor glæder han sig til at vise gården frem. LMO forventer, at mellem 400-500 besøgende dukker op.

"Det er mange menensker, der kommer og kigger i alle kroge, men vi har intet at skjule, så det skræmmer mig ikke. Generelt er vi ret stolte af bedriften. Vi har en god hverdag og harmoni i bedriften. Logistikken på bedriften er fornuftig, fordi de fleste af køerne står samlet, og det giver en fornuftig arbejdsdag," siger han.

"Det er begrænset, hvad jeg får ud af det. Det koster lidt tid, men jeg vil gerne være åben og vise gården frem, og så er det samtidig en anledning til at få ryddet op i hjørnerne," siger han. 

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu