Landmand sørgede selv for sprogklasse til sine udenlandske medarbejdere

Griseproducent Ulrik Bremholm har indgået aftale med LOF Langeland: Nu har hans udenlandske medarbejdere deres egen sprogklasse i aftenskolen.

Et samarbejde mellem griseproducent Ulrik Bremholm og oplysningsforbundet LOF på Langeland har udmøntet sig i, at hans udenlandske medarbejdere, nu på fjerde år, har deres helt egen sprog-klasse i aftenskolen, hvor de får kvalificeret dansk-undervisning.

Det foregår i medarbejdernes fritid sidst på eftermiddagen halvanden time en gang om ugen inde i Rudkøbing.

Næsten alle hans udenlandske medarbejdere - i alt knap 30 - har takket ja til tilbuddet, som Ulrik Bremholm betaler af sin egen lomme, cirka 500 kroner pr. deltager.

- Det er frivilligt, men har de sagt ja, skal de møde op og til tiden, siger Ulrik Bremholm.

Gik for langsomt

Aftalen med LOF kom egentlig i stand, fordi Ulrik Bremholms medarbejdere kom hjem fra deres offentlige danskkurser med to budskaber:

Deres lærere var knalddygtige, men den konstante udskiftning af elever betød, at sprogundervisningen rykkede for lidt.

- Problemet var, at når de havde lært at tælle til 10, sige ’goddag’ og ’jeg hedder...’ , kom der en ny udlænding, og så startede det forfra. Når man nu har udenlandske medarbejdere, der rigtig gerne vil lære det danske sprog, er det da irriterende, at vi ikke kan tilbyde dem noget ordentligt, siger Ulrik Bremholm.

Så spurgte han selv én fra LOF, om det var en mulighed at lave et hold målrettet hans egne medarbejdere.

- Det kunne sagtens lade sig gøre, hvis jeg stillede med et hold på 12-14 stykker. Så det gjorde vi, siger Ulrik Bremholm.

- Ddet supergode er, at vi er rigtig heldige med læreren. Hun er god til at møde de enkelte elever på det niveau, de har, så de stille og roligt kommer videre.

En borgerpligt

Ulrik Bremholm er ikke den første landmand, der har fundet en kreativ løsning på at lære sine udenlandske medarbejdere dansk.

For ham handler det imidlertid ikke så meget om at lære medarbejderne ’landbrugsdansk’, som om at skabe langsigtede, attraktive ansættelsesforhold og om at bidrage til integrationen af udenlandske medarbejdere, som med stor sandsynlighed bliver en del af det danske samfund også på længere sigt.

- Ligesom der kom pakistanere, polakker og serbere til Danmark for 20-30 år siden, kommer der nu rumænere og ukrainere. Det har vi brug for i det danske samfund, og jeg føler mig egentlig forpligtet til at gøre mit til, at de familier bliver godt integreret, siger Ulrik Bremholm.

- For vores virksomhed har det ikke gjort den store forskel - vi svinger mellem engelsk, tysk og dansk. Men privat har en rumænsk familie et langt bedre grundlag for at være i Danmark, hvis de kan tale og forstå dansk, når de suser til komsammen på skolen eller i dagplejen, eller skal forstå Aula, siger Ulrik Bremholm.

Han er heller ikke blind for, at tilbuddet sikrer glade og tilfredse medarbejdere.

- Vi havde i alt fald en uopfordret ansøgning i sidste uge, hvor vedkommende henviste til det tilbud, siger Ulrik Bremholm.

Faktaboks

Rubenlund Agro A/S

  • Ulrik Bremholm er femte generation på Rubenlund, Langeland.
  • I dag udgør virksomheden 1.800 søer, 60.000 slagtegrise.
  • 1.750 hektar planteavl.

Emneord

Top2

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle