Landmand skal fjerne vejbod - knap 6000 protesterer

Føltved Jordbær har fået pålagt at fjerne deres vejbod - men hvorfor skal lokale fødevarer gemmes væk?, spørger de.

Fjern jeres vejbod inden for 14 dage. Sådan lød beskeden, som Aalborg Kommune forleden gav Føltved Jordbær, der fra en rød-hvid vejbod sælger grøntsager på Føltvedvej. Det skriver landbruget på Facebook.

På nuværende tidspunkt, mandag eftermiddag, har 5848 skrevet under på, at vejboden skal have lov til at blive stående.

Ifølge Føltved, der har 20 hektar jordbær plus andre afgrøder som kartofler og ærter, er det Danmarks Naturfredningsforening, der har anmeldt boden. De mener, at den ikke hører til i åbent landskab, uden for byskiltene.

"Nu kunne man jo så mene, at den kæmpe el-mast, der står 40 meter til højre for boden, den befærdede vej, som boden ligger ud til, og de huse, som ligger indenfor 200 meter af boden, heller ikke hører til i åbent landskab. Selvfølgelig gør de det, og det gør vores bod også," skriver Føltved.

"Vi har placeret en lille rød bod, på en mark, som vi selv dyrker, og som ligger ud til en vej, hvor folk kommer kørende forbi. Det er dansk, det er sommer og det er godt!," skriver de.

Til Landbrugsavisen.dk oplyser Tove Langkilde Jakobsen, der står  for salg og administration, at de har været i dialog med Teknisk Forvaltning under Aalborg Kommune, men uden resultat. De holder fast i påbudet. Til lokale medier har lokalpolitikere dog fortalt, at de vil tage emnet op på et udvalgsmøde.

Ifølge Føltved vil kommunen have, at boden skal stå i umiddelbar tilknytning til deres eksisterende bygninger på landbruget. Problemet er, at de bor en kilometer længere inde ad en lille og kringlet vej. De måtte ligeledes ikke skilte ved den større vej, som er en kategori 3-vej, og ikke en hovedvej, så de kunne lede kunder hen mod boden.

I facebookopslaget giver Føltved udtryk for, at det er vigtigt for erhverv på landet, at de kan afsætte deres varer.

"I tider, hvor landmænd bliver tudet ørene fulde af, at de skal lave nicheproduktion. Hvor lokale varer trender som aldrig før, giver det ingen mening, at noget så dansk som en vejbod, skal have så svære vilkår. Det nytter jo ikke noget at producere frisk og lokalt, hvis vi skal rende og gemme os, langt væk fra potentielle kunder. Vi skal frem i lyset - og på trods af, at vi har enormt travlt her i sommerhøstperioden, vil vi ikke bare ligge os ned," skriver de i protesten.

For nyligt besluttede et flertal i Folketinget at undersøge, hvordan politikerne kan gøre det nemmere for erhvervsdrivende at skilte i det åbne land.

Faktaboks

Føltved er ejet af Peter Harlunn Jakobsen.

Føltved jordbær har eksisteret siden 1994, hvor de for første gang havde sat en smule jordbær, som et forsøg på at dyrke noget andet end korn. De startede ud med ca. 0,8 hektar, og de havde udelukkende jordbær til pluk selv, og så plukkede de selv en smule jordbær, som de solgte fra deres bod i Rærup.

Føltved har desuden kartofler og ærter.

De har i dag 20 hektar jordbær.

Boden på Føltvedvej åbnede i september måned sidste år. Baggrunden var, at landmand Johannes Elsnab, som i mange år har dyrket spisekartofler til salg henover vinteren, stoppede. Derfor købte de hans sorteringsudstyr, og satte en bod ned til vejkrydset mellem Føltvedvej og Houvej.

De producerer dermed nu vinterspisekartofler samt jordbær, ærter og nye kartofler henover sommeren.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle