Landmand tog springet - ville hellere arbejde i en landboforening

Landmand Michael Hanghøj Pedersen droppede tilværelsen som landmand for at blive rådgiver. Det skriver SLF i en pressemeddelelse.

Michael Hanghøj Pedersen er for få måneder siden flyttet fra Aalborg til Vojens for at arbejde i SLF – Sønderjysk Landboforening. Han er drevet af at hjælpe så mange landmænd som muligt med at optimere deres drift. Og det er der netop mulighed for i en landboforening 

Det skriver Sønderjysk Landboforening i en pressemeddelelse.

Michael Hanghøj Pedersen flyttede kort før årsskiftet fra Nordjylland til det sønderjyske for at arbejde i en landboforening, hvor han kan hjælpe landmænd med at optimere deres bedrift. Selv er han uddannet landmand, og har arbejdet som driftsleder på flere gårde. Jobbet blev dog for ensformigt for ham.

I dag arbejder han som Juniorkonsulent i SLFs afdeling for Regnskab og Økonomi, hvor han laver analyser og budgetter for landmændene.

Opvokset på landet

Michael Hanghøj Pedersen er født og opvokset på landet nær Brønderslev i Nordjylland. De fleste i hans familie har drevet landbrug, og det lå også i kortene, at han skulle den vej. Han har dog aldrig haft ambitioner om selv at blive selvstændig. Han oplevede gennem forældrene hvor stor en risiko, det var at være selvstændig – så hellere arbejde for andre. 

Som nyudklækket landmand i 2005 fik han job som fodermester på en gård i Nordjylland med 400 søer og slagtesvin. To år efter var han videre til et nyt sted som assisterende driftsleder med 2000 søer og salg af smågrise.

Senere læste han videre til Agrarøkonom på Lundbæk Landbrugsskole i Nibe, og derefter kom han ud på en gård igen som driftsleder med ansvaret for 400 søer og slagtesvin. Fire år efter stod det klart for Michael Hanghøj Pedersen: Han havde endnu ikke fundet sin rette hylde.

"Jeg kom hurtigt til at kede mig. Når jeg havde optimeret driften og hjulpet landmanden det ene sted, så skulle jeg videre. Ellers ville jeg gå i stå. Jeg var for rastløs", fortæller Michael Hanghøj Pedersen. 

Tæt på landbruget

Han gik derfor i tænkeboks: Hvordan kunne han hjælpe flere landmænd på én gang – med rådgivning, sparring og vidensdeling? Svaret blev: Som driftsøkonom i en landboforening.

Først skulle han dog lige en tur på skolebænken igen. Denne gang på Erhvervsakademi Aarhus, hvor han tog en pba –  1,5 års overbygning på jordbrugsteknolog-uddannelsen.

"Arbejdet som driftsleder blev for ensomt og ensformigt for mig. Jeg skulle arbejde med mennesker - kombineret med landbrugsarbejde. Jeg bliver en bedre version af mig selv, når jeg rådgiver andre, og det er med til at udvikle mig både personligt og fagligt", fortæller Michael Hanghøj Pedersen.

Og så er vi fremme ved jobbet hos SLF i Vojens, hvor han blev indkaldt til samtale ved årsskiftet. Få måneder efter har han lejet en lejlighed i Vojens og er han faldt godt til i SLF.

På sigt er det planen, at også kæresten flytter til Sydjylland.

Det er vigtigt for Michael, at han beholder kontakten til landbruget, og stadig har det i fingrene. I weekenderne hjælper han derfor sin bror, der har et deltidslandbrug med slagtesvin og kødkvæg samt 15 hektar jord i Nordjylland.

Tror på konceptet

Michael Hanghøj Pedersen har arbejdet i fire forskellige landboforeninger i tidens løb, og føler sig godt tilpas i SLF:

"Alle foreninger taler om, hvordan man kan skabe merværdi for landmændene – men de bliver praktiseret på vidt forskellige måder. Jeg tror på SLFs koncept om at tage udgangspunkt i den enkelte landmand", siger Michael Hanghøj Pedersen.

På den grønne gren

Som juniorkonsulent i SLF går der lidt tid, før Michael kan rådgive sine egne kunder. Men han ser frem til, at det bliver hans tur.

"Jeg glæder mig til at komme ud og sparke lidt til kundens ejendom. Som rådgiver skal vi ud at se, hvad kunden laver, i stalden og i marken. Vi skal møde landmanden der, hvor han er", siger Michael Hanghøj Pedersen.

På sigt vil han gerne arbejde med deltidskunder, da han ser et marked. De har et andet behov end fuldtidslandmænd, i forhold til produkter, sparring og rådgivning, og de føler sig ofte overset i landboforeningerne.

 

Billedtekster:
Michael Hanghøj Pedersen tilbringer weekenderne i Nordjylland, hvor han blandt andet hjælper sin lillebror med sit deltidslandbrug. For Michael er det vigtigt stadig at være tæt på landbrugsproduktion.

Michael Hanghøj Pedersen startede hos SLF ved årsskiftet. Han ser gode muligheder for faglig udvikling. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle