Landmand valgte Planet - den giver bare et bedre udbytte

På Torpegård har de valgt sorten Planet i vårbyggen, fordi den giver det bedste udbytte, lyder det.

Poul Graae på Torpegård i Nordvestsjælland har høstet sine 75 hektar Planet vårbyg. Han har forsøgt sig med andre sorter gennem tiden, men er kommet til den konklusion, at Planet er den højest ydende sort.

Afgrøden skal blive til maltbyg, men hvis protein-indholdet er for stort, så sælger han også noget af det til foderkorn. Selvom Poul Graae igen i år kører med Planet, svinger udbyttet dog mellem fem og syv tons pr. hektar.

"Vestjylland har lidt et kæmpe vandunderskud i år. Vi har kun haft omkirng 60 mm, siden vi såede og har ikke fået de byger, andre har fået. Så afgrøderne har været ret tørkestresset. Vi fik regnen lidt for sent, og det har givet noget grønskud, så det bliver ikke den store høst, vi havde håbet på", siger Poul Graae.

Byggen er fordelt på forskellige jordtyper, og på de dårligere typer, giver den selvfølgelig mindre godt, fortæller landmanden. Han har heldigvis en del god lerjord af typen jb 6 eller 7, der har givet bedst.

"Afgrøderne blev generelt hurtigere modnet end på Sydsjælland, hvor de fik noget mere regn. Det er ikke gået helt galt med udbytterne, men de er heller ikke helt i top. Vi sparrer til gengæld omkostninger på tørring, og vi har heller ikke brugt nær så meget brændstof", siger Poul Graae.

Landmandens kone kører kornvognen

På Torpegård driver Poul Graae 205 hektar planteavl, og han fik afsluttet høsten i mandags i en smuk solnedgang. Selvom udbytte ikke har været i top, har høstarbejdet været særligt nemt og problemfrit i år, hvilket har givet god plads til den daglige eftermiddagskaffe i marken.

"Vi holder meget fast i at få holdt kaffepause i løbet af eftermiddagen. Vi har forholdsvist stor kapacitet på mejetærskeren, og vi har slet ikke være presset i år, så der har været god tid til pauserne og til at komme hjem og spise, men vi har også taget maden i marken for hyggens skyld", siger Poul Graae.

Som en ekstra bonus i den nemme høst, har Poul Graaes kone været med ude og køre kornvognen. Hun er efterhånden blevet en stabil kornarbejder, og det er både hyggeligt og sjovt at have hende med i arbejdet, siger landmanden.

Poul Graae er selv fast mejetærsker-pilot på sin New Holland TF78, der har rundet de 2000 tærsketimer i år. Det er en god og stabil maskine fra 2001, og nu når han selv kører den, så er det også ham selv, der står til regnskab, hvis den går i stykker.

Med de indsendte billeder deltager Poul Graae i 'Skyd Høsten bedst'.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din viden om høstsikkerhed i høstquizzen og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air 2 drone til en værdi af 7.990 kr. Prøv høstquizzen her: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Skyd høsten bedst:

  • Præmien er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.
  • Ugevindere får tilsendt en stor Skyd høsten-lagkage, værdi 1.000 kr.
  • Ugevindere trækkes fra uge 28.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om en Beolit 17 ultimativ bluetooth-powerhøjtaler til værdi af ca. 4.000 kr.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om 5 x 1 årsabonnement på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller Traktortech, værdi op til 1.492,50 kr.

Skyd høsten først:

  • Skyd en af de 13 afgrøder først og vind et SuperGavekort til GoGift, Danmarks største gaveportal på 800 kr.
  • Årets 13 afgrøder: Vinterbyg, vinterraps, triticale, vårbyg, vinterhvede, rug, havre, alm. rajgræs, rødsvingel, engrapgræs, hvidkløver, spinat til frø og hestebønner.

Skyd bedste video:

  • Skyd bedste høstvideo og vind en Apple IPhone 11 Pro 64GB til værdi af ca. 8.499 kr.
  • Videoen må maks. være 6 minutter lang og må ikke indeholde musik, du ikke har rettigheder til.

Sådan deltager du:

Emneord

Skyd Høsten 2020

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle