Landmand vil være med i stort lavbundsprojekt: - Et eller andet sted er der gået kuk i det

Landmand der har fået tilsagn til et klima-lavbundsprojekt sender på Miljøstyrelsens egen hjemmeside et kritisk svirp afsted mod myndighederne. Landmanden vil gerne være med i stort lavbundsprojekt på 270 hektar, men først skal der fjernes nogle barrierer.

Gårdejer Lars Jørgen Pedersen, der har fået tilsagn til et klima-lavbundsprojekt ved Annerup i Nordjylland sender i en video, som Miljøstyrelsen selv har lavet, kritik afsted mod myndighederne. Lars Jørgen Pedersen mener, at myndighederne skal være bedre til at arbejde sammen, så der kan gennemføres klima-lavbundsprojekter over større områder.

- Et eller andet sted er der gået kuk i det mellem Miljøstyrelsen, og jeg tror det er Landbrugsstyrelsen eller nogle andre styrelser. Og det vil bremse det her projekt, i hvert fald i stor skala, lyder det Lars Jørgen Pedersen i videoen, som er offentliggjort på Miljøstyrelsens hjemmeside.

Lars Jørgen Pedersens eng er på 13 hektar, der er beskyttet at naturbeskyttelsesloven. Det vil sige, at det kun må drives ekstensivt med for eksempel græsning og høslæt.

Han ser dog, helst at projektet gennemføres i stor skala sammen med Aalborg Kommune og Limfjordsrådet, så det ender med et lavbundsprojekt på 270 hektar. Sker det, så vil det give en CO2-reduktion på 1.300-1.400 tons CO2, lyder det fra Lars Jørgen Pedersen.

I videoen forklarer han, at der lige nu er nogle barrierer, der dog bremser at projektet bliver rullet ud i stor skala. Han nævner, at det handler om ordninger omkring engangskompensationer og 20-årige tilskud, som kolliderer med hinanden.

- Det er faktisk lidt ærgerligt. Fordi det er sådanne områder her, hvor vi hverken avler kartofler, gulerødder, høns, køer eller grise. 

- Så det skal vi have genetableret. Jeg ser hellere det bliver lavet i år end næste år, lyder det fra Lars Jørgen Pedersen.

Han kalder det "helt fantastisk", hvis det lykkes at få gennemført projektet, som det fremgår af videoen, at Miljøstyrelsen bakker op om.

På Miljøstyrelsens hjemmeside lyder det fra kontorchef Bettina Helle Jensen, at det er vigtigt, at myndighederne er gode til at arbejde sammen. 

- Udtagning af lavbundsjord er en fælles sag og jeg er derfor enig i at samarbejde er en vigtig faktor, både mellem myndigheder, kommuner, lodsejere og konsulenter, siger hun.

Fristen for ansøgning om tilskud til Miljøstyrelsens klima-lavbundsordning er blevet forlænget med en måned til 1. juli, og en foreløbig opgørelse viser, ifølge Miljøstyrelsen, at der har været stor interesse for ordningen. Det er den eneste lavbundsordning, som kan søges direkte af lodsejere.
 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle