Landmand vinder kamp om prisen for sin økologiske gedemælk

Efter en periode med ingen indtægt, og hvor Tobias Christensen måtte hælde sin gedemælk direkte i gylletanken, er der nu endelig mulighed for at gøre hans gedemælksproduktion til en økonomisk bæredygtig forretning for landmanden.

Sidste sommer kastede landmand Tobias Christensen sig ud i kampen for at få hævet afregningsprisen på økologisk gedemælk - og langt om længe har bestræbelser båret frugt.

"Mejeriet og jeg endte med at blive enige om, at jeg skulle have noget mere, for at forretning kan køre rundt. Det var mejeriet forstående overfor til sidst", siger Tobias Christensen, der ejer Nørgaards Geder, en bedrift med 260 geder ved Videbæk i Vestjylland.

Prisen hævet med 50 øre

Afregningsprisen på økologisk gedemæk er hos Tobias Christensen nu landet på 6,5 pr. kg. mælk mod 6 kroner tidligere - altså en forøgelse på 50 øre.

Tobias Christensen meddelte for et år siden Tebstrup Gedeosteri, at det var pinedød nødvendigt med en højere pris, hvis han skulle fortsætte bedriften. Den daværende afregningspris var ganske enkelt for lav, hvis hans forretning som producent af økologiske gedemælk skulle hænge sammen.

Tebstrup Mejeri svarede dengang, at en højere pris krævede flere dyr og mere mælk.

Tror på bæredygtig forretning

Efter prisjusteringen er Tobias Christensen nu fortrøstningsfuld i forhold til at gøre bedriften til en økonomik bæredygtig forretning. Men han efterlader heller ikke nogen tvivl om, at der er et efterslæb en lang og svær periode.

"Vi har været meget presset de seneste år, og vi er kommet bagefter med nogle ting. I en periode på tre måneder kunne vi hos en tidligere aftager ikke sælge alt mælken - i stedet røg den i gylletanken. Det har været en vanskelig periode med ingen indtægter og de samme udgifter", siger Tobias Christensen.

Flere af hans landmandskolleger med geder har indstillet produktionen - selv har han holdt fast.

"Flere af mine venner har da også spurgt, hvorfor jeg bliver ved? Men jeg har kastet min kærlighed over gedemælksprodukter, fordi den type mælk er så overset i Danmark. På verdensplan forbruges der mere gedemælk end komælk. I Danmark er der ikke mange, der forstår det - jeg tror, at mange har haft dårlige oplevelser i udlandet", siger han.

Kampen for gedemælkens omdømme

For eksempel hører han ofte, at gedemælk smager af uld.

"Men en ged har jo ikke været i nærheden af uld. Jeg hører også, at det smager af buk - men det har heller ikke noget på sig. Folk bliver positivt overraskede, når de smager mælken", siger Tobias Christensen.

Han håber, at den højere afregningspris kan gøre bedriften med de 260 geder til en bedre forretning. Indtil nu har Tobias Christensen i perioder måttet supplere indtægten fra andre jobs.

"Jeg vil gerne, at vi kan fokusere 100 procent på det, vi laver, i stedet for 50 procent. Og jeg tror, det kan lykkes, ikke mindst fordi både mejeriet og vi har den samme målsætning om, at gedemælk skal udbredes i Danmark", siger han.

Selv gør han sit for at vise danskerne, at gedemælk er vejen frem. Han har slår dørene op til gårdbesøg 20/7, 28/7, 3/8 - alle dage fra klokken 14:30.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle