Landmands-par får naturpris og 100.000 kr.

To af Sydvestjysk Landboforenings medlemmer på Fanø får i dag kl. 15 overrakt en naturpris og 100.000 kr.

De to landmænd og naturplejere Michael Baun og Bente Villadsen har fået overrakt en pris og 100.000 kr. for deres indsats for at have skabt nye levesteder for sjældne arter.

Parret fik overrakt prisen på Naturmødet i Hirtshals torsdag.

Michael er med egne ord 'ovenud stolt' over at få en pris for at passe på Fanøs natur. Og som indehaver af Fanø Maskinstation har han da også været gennem lidt af en omvæltning.

"Blomster var ikke noget, jeg gik op i. Grønne marker og græs - det var det, køerne skulle have. Sådan så jeg på det", siger han.

Men nu har han fået øje for sjældne blomster, strandtudser og sommerfugle, men han ser hele tiden nye muligheder for at pleje naturen og øge biodiversiteten.

Parret var indstillet til prisen af Sagro, Sydvestjysk Landboforening, Nationalpark Vadehavet og Fanø Kommune, og prisen gives til ildsjæle, der gør en helt særlige indsats for Danmarks natur. Det skriver Sagro i en pressemeddelelse.

I kamp mod tilgroning

I 2015 overtog Michael sin fars deltidslandbrug med 60 ha i omdrift og en lille angusbesætning, som var begyndt at udføre naturpleje på de 80 ha skovareal, som Michael havde været med til at rydde.

Han kom i kontakt med naturrådgiver Anne Robenhagen Ravnshøj fra SAGRO, og med hendes hjælp til at søge tilskud til hegning, naturpleje og så videre gik det pludselig stærkt. Gennem hende hørte han om de høje HNV-værdier (High Nature Value) på det nærliggende naturareal, Halen. 

Michael gik i gang med at samle de bittesmå lodder i området, og det kom hurtigt op i større skala.

"På Fanø er der næsten uanede muligheder, og jeg ville ønske, at flere af de gamle bønder var mere lydhøre. Det kan være svært at overbevise dem om, at de skal se på andet end tilvækst", konstaterer Michael.

Foreløbig er det dog blevet til 340 ha, som Michael og Bente passer, plus yderligere 100 ha, som deres dyr afgræsser på kontrakt for stat eller kommune. I 2020 kommer der et yderligere stort område på 50 ha til i forbindelse med et projekt til fordel for den truede sommerfugleart, ensianblåfugl. 

Fanø er det sted i Danmark, der har den højeste score i naturkapital - dels fordi, der er meget natur, og dels fordi, det er værdifuld natur. Det er den høje biodiversitet, der gør Fanø helt speciel, mener Anne Robenhagen Ravnshøj.

"Men hvem ved det? Det burde stå på et skilt, når man kommer i land fra færgen", siger Michael Baun.

Gårdbutik og økologi

For halvandet år siden slog Michaels tid ikke længere til, og så droppede Bente sit arbejde som butiksslagter og overtog ansvaret for dyrene på bedriften. Det har samtidig givet mulighed for at åbne en gårdbutik, hvorfra Bente sælger kød, uld og andre produkter.

For to år siden blev driften lagt om, så den fra 1. maj i år er økologisk. Næste store step hedder helårsgræsning, som skal være endnu bedre for naturplejen.

"Michael er en virkelig god ambassadør for naturpleje, og han er lydhør og nysgerrig. Derfor har han fortjent 15. Juni Fondens pris", mener Anne Robenhagen Ravnshøj.
 

Faktaboks

Fakta

  • SAGRO, Sydvestjysk Landboforening, Nationalpark Vadehavet og Fanø Kommune indstillede Michael og Bente til at modtage 15. Juni Fondens Naturpris.
  • Naturplejen udføres af anguskøer og en flok af henholdsvis merino- og texelfår. 
  • Flere af de afgræssede arealer har HNV-værdien (High Nature Value) 12. Skalaen går til 13.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle