Landmands vigtigste lære: Man skal være godt gift, når man etablerer sig

Uden en forstående hustru havde opstarten som selvstændig mælkeproducent været svær, mener Mark Hausted.

Selvfølgelig er det vigtigt med en opsparing, det rigtige budget og en fandenivolkshed for at ville opnå bedre resultater, når man etablerer sig som selvstændig landmand. Men der er en ting, nej faktisk én person, som er vigtigere.

"Det er simpelthen vigtigt at have et godt ståsted: At have en velfungerende familie og være godt gift. Det er mit vigtigste råd og min vigtigste lære i 2020", fortæller Mark Hausted, da LandbrugsAvisen ringer ham op kort før jul.

Midt på sommeren blev Mark Hausted selvstændig mælkeproducent på en bedrift ved Ribe, som han har forpagtet på en femårig aftale. I den forbindelse blev han genbekræftet i, at han er godt gift.

"Familielivet har mere eller mindre været upåvirket af, at jeg skiftede fra at være lønmodtager til selvstændig. Selvom jeg i nogle uger arbejdede 80-100 timer, så stod hjemmet pænt, rent og der var styr på det hele. Heri ligger også, at min hustru Pernille bakker mig op i, at jeg nu har mine egne køer. Når jeg igen-igen-igen er taget afsted for at passe køer, har hun ikke spurgt hvorfor. Sådan er det bare", fortæller Mark Hausted.

Hustruens opbakning har samtidig gjort, at han har kunnet fokusere 100 procent på køerne, når han tog fra hjemmet ud til gården.

"Hvis jeg skulle gå og tænke på, hvad Pernille tænker om, at jeg er væk igen, så kunne jeg ikke være 100 procent tilstede. Hverken i stuehuset eller i kostalden", lyder det fra Mark Hausted.

Sov barslen væk

Midt i det hele kom familiens tredje barn til verden. En væsentlig ekstra opgave til hustruen, fordi køerne ikke kunne sættes på pause.

"Sundhedsplejersken spurgte, hvor meget barsel jeg skulle have. Jeg svarede halvanden time, for det var hvad jeg nåede at sove, før køerne skulle malkes igen", siger Mark Hausted.

Han har 55 årskøer, fordi han gerne vil have en overskuelig bedrift. Men størrelsen betyder samtidig, at der ikke er råd til at lønne medhjælp i større stil.

"Det valg står selvfølgelig lidt mere tydeligt, når familien udvides, men omvendt har jeg så stor indflydelse på min arbejdsdag, at jeg godt kan trække tid ud til familien midt på dagen eller tage dem med i stalden", siger Mark Hausted.

Pas på pengene

En vigtig lære af 2020 er også at passe på pengene. Mark Hausted har ikke en kassekredit, og han følger sin indlånskonto på dagsbasis. Den daglige opfølgning giver ham et indblik i, hvad der sker med økonomien.

"Jeg har da fået nogle aha-oplevelser igennem de første måneder. Så tror man lige, at alting kører på skinner og så sprænger en hydraulikslange. Det kan lyde af en lille ting, men det koster jo," smiler Mark Hausted, som har værnet om sit princip med at udbetale løn til sig selv hver måned.

Derudover har han brugt penge på at omdanne en gammel bindestald til løsdriftsstald i forbindelse med godkendelse til at levere mælk med tre dyrevelfærdshjerter.

"Jeg havde ellers planlagt at bruge bindestalden en vinter mere, men jeg kunne mærke, at jeg ikke brød mig om at skulle binde kvierne. Så ombygningen skete lidt tidligere og det kunne selvfølgelig ses på økonomien, fordi det ikke var i årets budget", siger Mark Hausted.

I stalden glæder han sig over, at mælkeydelsen er stigende og over budget. Målet om at runde 10.000 kg EKM pr. 1. oktober 2021 er bestemt opnåeligt, meddeler han.

I 2021 skal han endvidere fortsat samle insemineringer og dermed også kælvninger, så han i 2022 får alle køerne til at kælve i maj.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle