Sparekassen Danmark og fynske Totalbanken planlægger at fusionere.
Giver myndighederne et ja, udvider Sparekassen Danmark til efteråret sine aktiviteter til Fyn.
Sparekassen Danmark, som har næsten 13 procent af sine udlån eksponeret mod landbruget, planlægger nemlig at fusionere med den fynske Totalbanken, der har hovedsæde i Aarup.
Det fremgår af en pressemeddelelse fra de to pengeinstitutter.
Formålet med fusionen er at skabe et større og endnu stærkere, lokalt forankret pengeinstitut, der fortsætter som en garantsparekasse under navnet Sparekassen Danmark.
Sparekassen Danmark er i dag ikke repræsenteret på Fyn, og fusionen vil give pengeinstituttet med hovedsæde i nordjyske Vrå en betydelig repræsentation på Fyn og en god base for yderligere vækst på Fyn og omegn.
Samtidig fortsætter Totalbanken som en selvstændig region i Sparekassen Danmark med stor selvbestemmelse i en decentral struktur.
I pressemeddelelsen understreges det, at bankerne har fundet sammen af lyst og ikke af nød.
- Vi ser det som en rigtig god mulighed for at etablere et større og endnu stærkere, lokalt forankret pengeinstitut til gavn for Totalbankens aktionærer, kunder og medarbejdere, siger formand for Totalbanken Claus Moltrup i pressemeddelelsen.
Bankerne
Sparekassen Danmark har hovedsæde i Vrå i Hjørring Kommune og findes på 58 adresser i Jylland og i
Storkøbenhavn.
Totalbanken har i dag sit hovedkontor i Aarup, og i Odense har banken tre
privatkundeafdelinger og en erhvervskundeafdeling.
Formandskabet i Sparekassen Danmark, Birte Dyrberg og Finn Hovalt Mathiassen, er ikke overraskende glade for fusionsplanerne.
- Vi er i bestyrelsen i Sparekassen Danmark glade for, at vi har fået muligheden for at indgå en fusion med et stærkt pengeinstitut som Totalbanken, som samtidig har de samme grundlæggende værdier som os, udtaler de i pressemeddelelsen.
Resultat af en fusion
Sparekassen Danmark er resultatet af en fusion mellem Jutlander Bank og Sparekassen Vendsyssel i 2021.
Allerede før fusionen var de to pengeinstitutter eksponeret mod landbruget, og Sparekassen Danmark er da også en af de største landmandsbanker herhjemme.
Landbruget tegnede sig i 2022 for 12,8 procent af udlånet eller 5,4 milliarder kroner.
Til sammenligning har Totalbanken ni procent af sine udlån rettet mod landbruget svarende til lidt over 400 millioner kroner.
Fusionen kræver et ja fra både Finanstilsynet og Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.
Samtidig skal fusionen godkendes på en ekstraordinær generalforsamling i den børsnoterede Totalbanken samt repræsentantskabet i Sparekassen Danmark.
Bliver det et ja alle steder, er fusionen en realitet fra 1. september i år.