Landmandsdatter: "Høsten er lige så hellig som julen"

I Kåstrup ved Thisted bor Thorkild og Agnes Jensen. Her driver de sammen gården Nørrehold.

"Min far købte gården i 1983 og driver den til daglig sammen med min mor og én ansat. Mine forældre har 400 søer og producerer 12.500 smågrise årligt, hvoraf 4000 fedes op til slagtevægt. Udover svineproduktion dyrkes 90 hektar jord, hvoraf det meste er hvede. Derudover dyrkes der en lille smule byg og rug", fortæller Karen Helene Jensen til landbrugsavisen.dk.

Karen Helene Jensen er den yngste af parrets i alt fem børn. 

Fem børn er med tiden blevet til 12 børnebørn og et enkelt bonus-barnebarn. 

"Det kræver mange frikadeller og endnu flere kartofler at brødføde så stor en familie. Den opgave klarer min mor heldigvis til UG", siger Karen Helene Jensen.  

I høsttiden samles hele familien og hjælper til med at få høsten i hus.

"Min ældste søster er landmand og overtog som 24-årig min bedstefars ejendom med malkekvæg. Min ældste bror er svinedyrlæge og bruger i øjeblikket tiden på at færdiggøre sin pHd. Dog har opgaven ikke fyldt mere end, at høsten har været i første række. Hverken mig, min yngste bror eller søster arbejder indenfor landbruget. Dog lever vi alle i den tro, at opvæksten på landet har gjort os til de mennesker, vi er i dag, med rødderne placeret godt i den jyske muld", fortæller Karen Helene Jensen. 

For hende har høsten altid været en speciel tid, som hun forbinder med hårdt arbejde, samvær og traditioner.

"Min far er en verdensmand, som jeg ser op til med store blå øjne. Som barn troede jeg, han var lidt af en superhelt, når han stod der og kørte hånden igennem hveden og kunne mærke, om vandprocenten var lav nok til at vi kunne påbegynde min yndlingsårstid; høsten, siger hun og fortsætter:

"Høsten er, for mig, en årstid ligeså hellig som julen for mange andre. Der er faste traditioner og deltagere. Min ældste bror Karl Johan og jeg selv har vores faste pladser. Han høster, og jeg kører korn fra. Til trods for min hverdag bag en computer, formår jeg stadig at kunne køre med traktor og vogn. Min far passer tørreriet, og når Karl Johan trænger til en pause, tager han eller vores gamle nabo Bent over på mejetærskeren".

"Min mor har uden tvivl den vigtigste rolle i at holde alle maver fulde. I år har hun haft ekstra travlt, da børnebørnene har villet deltage, og varmen har sat krav til levering af flere liter kolde vand og sodavand end ellers", siger Karen Helene Jensen.

Trods store spekulationer og frygt for en dårlig høst, er familiens laden nu fuld af korn af en god kvalitet.

"Hveden gav næsten normaludbytte, det samme gælder vores rug. Dette år høstede vi tre hektar rug. Det våde efterår druknede en del af afgrøderne, og tilbage stod de tre hektar. Vårbyggen har båret præg af den lange tørkeperiode, og udbyttet har været under middel. Set i forhold til forventningerne er vi meget tilfredse med årets høst", oplyser Karen Helene Jensen og tilføjer:

"I al den tid min far har været landmand, har han ikke prøvet at høste så tidligt på året og heller ikke prøvet at få kornet i hus så hurtigt. Vi startede op den 25. juli og høstede det sidste den 5. august. Herimellem har vi holdt stille i seks dage for at vente på, at vårbyggen skulle modne", afslutter hun.

Karen Helene Jensen deltager i "Skyd Høsten Bedst" med sine indsendte billeder.

Du kan selv deltage i "Skyd Høsten Først" og "Skyd Høsten Bedst" her

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Skyd høsten først

Vær den første til at indsende billedet af en høstede afgrøde. Der er præmie til det først indsendte billede af høsten i 15 forskellige afgrøder. Alle vindere får et gavekort til Restaurant Flammen på 800 kr.

Alle afgrøder er høstet.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.

Blandt alle yderligere indsendere trækkes lod om en iPad 32GB Retina til værdi 2.799 kr. samt 5x1 valgfrit halvårs abonnement på Svin, Kvæg, Mark, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi 669 kr.

Skyd bedste høstvideo

Indsend din høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 3.499 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her.

Emneord

Skyd Høsten 2018

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle