Landmandskone: "Høsten samler vores familie"

Når kornet er modent skal det høstes, også selvom man passer børnebørn.

Christen og Lisbeth Riis i Vils på Mors havde i går søndag nok at se til. Vinterbyggen var moden og skulle høstes, og så skulle de også lige se efter børnebørnene samtidig.

"Agnes fik sin første tur i mejetærskeren, en Claas Lexion 760, sammen med sin morbror Lars, hun er den yngste af vores fire børnebørn og den eneste pige, men hun vil jo det samme som de andre, så selvfølgelig skulle hun med ud at køre", siger Lisbeth Horsager Riis og fortæller, at 2-årige Agnes syntes det var både sjovt og spændende at komme med i marken.

"Hun er en lille pilfinger og ville også gerne trykke på knapper", siger Lisbeth Horsager Riis med et smil. 

Løb tør for foder

Agnes morbror Lars driver sammen med sin far Christen 'Riis I/S' som er en svinebedrift med 400 søer. Til bedriften hører også 400 hektar, hvor der dyrkes Infinity og Valerie vinterbyg, Exception vinterraps, Torp, Sheriff, Kalmar og Benchmark vinterhvede og Laurikka og Planet vårbyg. Al høst går til foder.

"Det var jo ikke særlig godt sidste år, så vi har lige været ude at købe foder, da det var ved at slippe op", siger Lisbeth Horsager Riis og tilføjer, at det ser noget bedre ud i år.

"De 40 hektar vinterbyg vi lige har høstet ser virkelig fint ud, men det står også på en god jord. Det giver et pænt udbytte og det er nogle gode, store kerner i forhold til sidste år, hvor de var meget små. Så vi håber på at have foder nok dette år, men intet er sikkert før høsten er i hus", siger hun og oplyser at udbyttet ligger på omkring 9,5 ton med en vandprocent på 15-16 procent. De sidste 40 hektar vinterbyg høstes i løbet ad ugen. 

Tre generationer samles

Lisbeth Horsager Riis er ikke selv landmand, men arbejder som farmakonom på nedsat tid, så der er også tid til at hjælpe til på bedriften.

"Jeg hjælper til hvor jeg kan. Jeg synes høsten er en dejlig tid med gode stunder. Selvom det er hårdt arbejde, så lægger vi vægt på, at det også skal være hyggeligt. Høstarbejdet samler vores tre generationer og vi har et fællesskab omkring høsten. Børnene lærer også hurtigt at tage saftevand og kiks med i traktoren og mejetærskeren, så de hygger sig også", fortæller Lisbeth Horsager Riis.  

Billedet af 2-årige Agnes er taget, lige efter hun glad er kravlet ned fra mejetærskeren.

Med billedet deltager Lisbeth Horsager Riis i konkurrencen i 'Skyd Høsten Bedst'.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Sådan gør du

Skyd høsten først:

Vær den første til at indsende billedet af en høstede afgrøde. Der er præmie til det først indsendte billede af høsten i hver af de følgende 13 afgrøder:

Allerede høstet: Engrapgræs, rødsvingel, vinterbyg, alm. rajgræs, raps, vinterhvede og hvidkløver.

Mangler høst: Vårbyg, triticale, rug, havre, spinat til frø og hestebønner.

Alle vindere får et gavekort til Restaurant Flammen på 800 kr.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind. 

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr. 

Blandt alle yderligere indsendere trækkes lod om en iPad WiFi 32GB til værdi 2.280 kr. samt 5 x 1 valgfrit årsabonnoment på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.114 kr. 

Skyd bedste video:

Skyd bedste høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 2.590 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her:

www.landbrugsavisen.dk/skyd-2019

Emneord

Skyd Høsten 2019

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle