Landmandspar har sadlet om: Kører selv æg, mælk og yoghurt til forbrugerne i København

Søtoftes Gårdmejeri mistede alle deres kunder, da coronakrisen lukkede restauranterne. Men parret bag tog sagen i egen hånd og kører nu deres produkter ud til forbrugerne.

Hvad gør man, når corona lukker alle restauranterne, og man derfor står uden indtjening?

Det spørgsmål tumlede Michel Poulsen og Marie Østergaard med i december, da den anden corona-bølge igen lukkede landet ned. Parret står bag Søtoftes Gårdmejeri, der normalt sælger alle sine produkter direkte til restauranter - og derfor pludselig stod uden kunder.

For køerne stopper jo ikke med at lave mælk, og hønsene ikke med at lægge æg, bare fordi restauranterne lukker, som Michel Poulsen siger.

"Det var samme situation som i foråret om igen. Vi har bygget en forretning op om at afsætte alt vi producerer direkte til restauranter - så når de lukker ned, så står vi med en for os stor produktion, som vi ikke kan afsætte. Hele vores omsætning forsvandt", siger Michel Poulsen, der derfor genoplivede et ældre koncept: Mælkebilen.

Hver uge kører de fra den økologiske gård ved Ringsted til Roskilde og København med både frisktappet mælk, æg, friskost, drænet yoghurt og frosne suppehøns, som forbrugerne kan bestille på deres hjemmeside.

"Vi måtte jo finde andre måder at afsætte vores produkter på, og på den her måde kunne vi nå ud til flere", forklarer Michel Poulsen.

Fra gårdmejeri til forbruger

Søtoftes Gårdmejeri leverer blandt andet til den københavnske restaurant Geranium, der som den eneste restaurant i Danmark har tre Michelin-stjerner.

Da restauranterne lukkede ned tilbage i foråret fik Michel Poulsen og Marie Østergaard en fin forretning op at køre, hvor folk kom kørende til gårdmejeriet og afhentede deres bestillinger. Blandt andet fik de på én dag solgt mere end 20.000 æg, de ikke kunne komme af med.

"Men selvom vi åbnede op for samme koncept igen i december kunne vi se, at det var svært at få den samme mængde mennesker ud på gården igen - det virker til, at det i foråret blev det drevet af sammenholdet, og at man ville hjælpe os. Vi tror folk tænkte "de har 20.000 æg i overskud, dem må vi hjælpe". Men nu virkede det til, at folk var blevet lidt corona-trætte", siger Michel Poulsen.

Derfor besluttede de at komme hen, hvor forbrugerne er.

"Logistisk er vi vant til at køre til København to gange om ugen for at levere vores varer. Så det var ikke den store udfordring at køre ind til et par steder i København, hvor folk kan afhente deres varer", siger Michel Poulsen.


Mælkebilen som en gang i ugen kører fra Ringsted til Roskilde og København. I løbet af en dag kommer mellem 60 - 100 personer og afhenter deres bestillinger fra gården. Derudover har parret også stadig salg til lokalområdet fra gårdbutikken. Privatfoto

Økonomien stadig halt

På der økologiske Søtoftes Gårdmejeri har parret én ansat, 1350 høns og godt 20 køer, som de malker, foruden kalve og tyre. Det giver dem dagligt ca. 700 æg og 200 liter mælk.

"Oven i at vi ikke har så mange dyr, er vores produktion også anderledes. Vi laver 100 procent græsmælk og vi malker kun én gang om dagen, ligesom kalvene går ved moren, så der er mange faktorer, der gør, at vi har en ekstra lav produktion og ydelse", siger Michel Poulsen.

Alligevel har det været svært helt at få afsat alle æg og mælk.

"Vi begynder at have lidt overskud af æg, og vi har hele tiden haft overskud af mælk. Men samtidig er vi gået i gang med at udvikle vores egen ost, så alt overskudmælk ryger på lager og så prøver vi at udvikle på det".

"Men lige nu er det da ikke særlig sjovt, det er hårdt med en likviditet, der balancerer på en knivsæg. Men vi er fortrøstningsfulde og optimistiske - vi skal nok klare den", siger Michel Poulsen.

"Vi forsøger også at huske hinanden på, at vi er en meget ung virksomhed. Mejeriet har under et år på bagen - så ud over at der er en masse ydre faktorer såsom corona, fugleinfluenza og alt det, så er vi også bare en ung virksomhed, der selvfølgelig har en stram økonomi de første år. Det kan jo godt tage et par år at få hjulene helt op at køre".

Overvejer at fortsætte

Selvom restauranterne forhåbentlig snart kan åbne igen, og gårdmejeriet dermed kan få sin primære indtægtskilde tilbage, så overvejet parret at fortsætte med at køre til København og forbrugerne.

"Vi har set hvor meget stærkere vi står, når vi har flere ben i forhold til vores afsætning. Så jeg tror helt sikkert, at det er noget vi vil kigge på at fortsætte", siger Michel Poulsen.

Faktaboks

  • Søtoftes Gårdmejeri, der blandt andet leverer til restauranten Geranium, kører hver uge fra Ringsted til København med mælkebilen fuld af friske forsyninger.
  • I kølerummet er både frisktappet mælk, æg, friskost, drænet yoghurt og frosne suppehøns. Du henter varerne foran Prolog og Café Stadion hver tirsdag på faste tidspunkter. Kunderne bestiller varerne via gårdmejeriets webshop.

Emneord

Top2

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle