Landmandspar vil tage generationsskiftet i bidder: Vil gøre ansatte til partnere

Mogens og Anette Jensen, der driver mælkebedriften Bakkegården på Djursland, har et ønske om at trappe ned i den daglige drift. Men de er kun i 50’erne og har derfor en del gode år i dem endnu. Derfor har de tilbudt medarbejderne ejerandele af bedriften.

Hvordan trapper man ned i den daglige drift, hvis man som landmand ikke er helt klar til at lægge gummistøvlerne på hylden? Og hvordan gør man det, samtidig med at man sikrer, at en yngre generation kan tage over på de bedst mulige vilkår? 

Det spørgsmål stillede Mogens og Anette Jensen, der driver Bakkegården med 480 årskøer nær Grenå, sig selv for år tilbage, da deres to piger ikke var interesserede i at overtage driften. 

"På den ene side ville jeg gerne have mere tid til at rejse og lave noget andet end at gå i staldene og på markerne. Men på den anden side er jeg kun i 50’erne og har derfor mange gode år i mig endnu", fortæller Mogens Jensen til Velas, der har delt historien med Landbrugsavisen.

"Derfor har vi tænkt kreativt for at finde en løsning på et generationsskifte, hvor den daglige drift er mindre afhængig af mig, end den er nu, men samtidig uden at jeg skal helt ud af det lige med det samme", siger Mogens Jensen, der er født på bedriften og har drevet den i en årrække med sin far, inden han overtog den sidste halvdel i 2009. 

Søgte åbent en partner udefra

Tankerne mundede ud i en kreativ løsning, hvor parret for et par år siden åbent søgte en partner til at købe sig ind i bedriften. Vedkommende skulle overtage en given procentdel – eksempelvis 25 pct. – og løbende overtage en større del af den daglige drift og aflaste Mogens Jensen i dagligdagen. 

Den unge partner skulle så bo i stuehuset og samtidig køre parløb med Mogens og Anette Jensen om den daglige drift. 

"Frem for bare at få køerne til at yde så meget som muligt og så sælge hele molevitten, så vil jeg hellere lave et partnerskab med en, som vi kan hjælpe godt i gang. Det hjælper både den nye mand, og det hjælper os med at komme bedst muligt herfra. Og det er jo en løsning, hvor vi selv avler en landmand, der køber os ud på sigt. Det kan jeg godt lide tanken om", siger Mogens Jensen, der også er åben om, at det er en måde, hvorpå han og Anette Jensen kan få mest muligt med derfra, når gården på et tidspunkt skal have nye ejere. 

Løsningen kan nemlig bl.a. være med til at lette finansieringen med succession og dermed hjælpe den unge aspirant bedre i gang. 

Medarbejdere tilbydes ejerandele

Landmandsparret har siden marts haft en person ansat, som kan tænkes at blive den potentielle partner på sigt. I løbet af det nye år skal begge parters ønsker granskes og se, hvorvidt de kan finde en løsning, som alle kan se sig i de næste ti år. 

Men det er ikke alene en udefrakommende partner, der skal have lov til at få del i ejerskabet af Bakkegården. Parrets strategiplan åbner nemlig også op for, at de øvrige medarbejdere får mulighed for at købe 5-10 pct. af bedriften.  

"Hvis vi giver medarbejderne et helt konkret medejerskab af bedriften, så giver det dem et incitament til at udvikle, optimere og ikke mindst blive på bedriften. Der er ingen tvivl om, at der er en stor værdi i, at vi kan holde fast på vores folk", siger Mogens Jensen. 

Han understreger dog selv, at der er en række ubekendte faktorer i generationsskiftet, når man vælger at indlede det i bidder med både en vordende selvstændig landmand såvel som medarbejderne. 

"Vi er udmærkede klar over, at der er tusindvis af dilemmaer i den her konstellation, men vi har en tro på, at vi kan få det til at virke. Det er vi alle overbeviste om", siger han. 

Virksomhedsrådgiver i Velas, Rasmus Riber Rasmussen, var med til at udforme  Mogens og Anette Jensens strategiplan, og han ser nogle klare fordele for både parret og ikke mindst den vordende ejer.

"For det første er det svært for yngre generationer at få finansieret 100 pct. af en bedrift på en gang. Med partnerskabet gør man det bid for bid. For det andet gør forløbet, hvor Mogens fortsat er en aktiv del af driften, at man fastholder en enormt stor mængde knowhow i virksomheden, og den bliver givet videre til den næste generation", siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle