Landmandssøn: "Det har været nervepirrende med tørken"

Selvom høsten er gået let, er udbyttet det dårligste nogensinde, og så har airconditionen i mejetærskeren været ude af drift.

På Lundgård i Løgstør kan Brith og Per Bach Laursen altid finde nogen til at hjælpe med høsten. Parret har nemlig hele fire friske sønner, som gerne giver et nap med.

 "Vi er fire sønner. Malthe (21), Mads (19) , Magnus (17) og jeg. Vores far er tredje generation på gården, så stedet har en stor historisk betydning for os. Vi har altid været vant til at hjælpe lige siden, vi var små, men i de sidste par år er Malthe blevet en større og større del af hverdagen derhjemme", fortæller Mathias Bach Laursen, som med sine 24 år er den ældste i søskendeflokken.

21-årige Malthe Bach Laursen blev HHX-student sidste år, men har efterfølgende arbejdet på familiens bedrift. Inden længe skal han starte på landbrugsuddannelsen. 

På Lundgården består besætningen af 1200 årsøer med produktion af 30 kilos grise. Derudover dyrkes der 333 hektar med industrikartofler, vinterraps, vinterhvede, vinterbyg og vårbyg. 

Også her på bedriften har årets høst været præget af tørken.

"Det har været lidt nervepirrende med tørken, når vi har kunnet se markbrandene blusse op rundt omkring. Vi har derfor haft gyllevognen til at holde klar med vand i tilfælde af brand", fortæller Mathias Bach Laursen, der trods tørken synes, at høsten er gået godt.

"I år har høsten generelt set været utrolig nem. Den største udfordring har nok været, at mejetærskerens aircondition har været ude af drift", siger Mathias Bach Laursen.

Udbyttet er de dog ikke tilfredse med.

"Vores far siger, at det er den dårligste høst, vi nogensindehar haft. Vi har ligget cirka 35-40 procent under normalt udbytte i vårbyg og hvede. I vinterbyggen ligger vi omkring 15 procent under og i rapsen 10 procent under", fortæller Mathias Bach Laursen.

Mathias Bach Laursen deltager i Skyd Høsten Bedst, med de indsendte billeder.

Konkurrencen er nu slut og vinderen bliver offentliggjort i uge 37.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Skyd høsten først

Vær den første til at indsende billedet af en høstede afgrøde. Der er præmie til det først indsendte billede af høsten i 15 forskellige afgrøder. Alle vindere får et gavekort til Restaurant Flammen på 800 kr.

Alle afgrøder er høstet.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.

Blandt alle yderligere indsendere trækkes lod om en iPad 32GB Retina til værdi 2.799 kr. samt 5x1 valgfrit halvårs abonnement på Svin, Kvæg, Mark, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi 669 kr.

Skyd bedste høstvideo

Indsend din høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 3.499 kr.

Konkurrencen er slut. 

Emneord

Skyd Høsten 2018

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle